Logo Realitatea.md

O familie din Găgăuzia a pus pe roate o afacere de producere a mierii cu nuci, cu ajutorul unui grant european

09 August 2018, 12:43 // Economie

Un cuplu din raionul Ceadîr-Lunga și-a inițiat o afacere proprie, acum trei ani, când s-a întors din străinătate. Datorită unui grant european, familia a înființat o prisacă și a început să producă miere cu nuci.

Foto: md.undp.org

PNUD Moldova menționează într-un comunicat de presă că odată ce s-au întors în satul natal Cazaclia, Gheorghe și Tatiana Cîvîrjîc nu au reușit să-și găsească un loc de muncă, de aceea au decis să-și asigure pe cont propriu un venit decent și au procurat o mică prisacă de la un prieten. Astăzi, soții Cîvîrjic au peste o sută de stupi.

Anual în R. Moldova se produc aproximativ 4 mii tone de miere. Societățile comerciale cumpără „aurul lichid” și îl livrează în străinătate. Statisticile arată că peste 85% din mierea moldovenească se exportă în țările Uniunii Europene. În ultimii ani în Republica Moldova crește numărul apicultorilor și volumul de miere colectată. În satul Cazaclia din sudul Moldovei sunt peste 30 de apicultori.

Familia Cîvîrjic a întemeiat gospodăria țărănească GT „Civirjic Tatiana Fiodor. s. Cazaclia” și au început vânzarea mierii cu amănuntul în Moldova. Pentru aceasta familia a creat propriul brand și vinde mierea în borcănașe de sticlă sub formă de amforă, decorate cu pânză de sac. Exemplul lor a fost preluat ulterior de mai mulți producători din întreaga republică.

Întreprinderea își vinde în prezent producția sub denumirea de „Sweet Honey” — „Miere dulce”, iar pentru a crește vânzările, familia Cîvîrjic a lansat și producerea dulciurilor pe bază de miere, cum ar fi amestec de miere cu nuci, migdale, alune și fructe uscate.

Cu ajutorul grantului UE, în valoare de peste 5 mii 500 de euro și contribuției proprii, familia Cîvîrjic a procurat o linie de îmbuteliere automată a mierii cu o capacitate de 1000 de borcane pe zi, precum și un dispozitiv de cremare a mierii. Echipamentele le permit să producă paste de miere, miere cremă și alte produse din miere, care sunt la mare căutare, dar lipsesc pe piața noastră. Tot din banii oferiți de UE, familia a mai achiziționat o remorcă-platformă, proiectată și construită special pentru transportarea stupilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3688 0.0935%
USD USD 17.3517 -0.3595%
RUB RUB 0.2723 0.0735%
RON RON 4.0700 0.0123%
UAH UAH 0.6937 -1.2667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile