Logo Realitatea.md

O formațiune paramilitară ilegală, destructurată în cadrul unei operațiuni SIS+Procuratura Chișinău (FOTO)

14 Noiembrie 2018, 09:00 // Societate

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) și Procuratura Chişinău, Oficiul Principal, au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale.

Aceasta acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip militar-tactic. Descinderile au avut loc concomitent în 13 locaţii din raza municipiului.

Gruparea a fost monitorizată 1 an de către Centrul Antiterorist al SIS, fiind stabilite conexiuni directe ale membrilor grupării cu mercenari şi entități paramilitare din regiunea de Est a Ucrainei.

În cadrul percheziţiilor, au fost depistate şi ridicate diferite tipuri de arme, componente de arme de luptă, echipamente militare, focoase şi aruncătoare de grenade, inclusiv 8 grenade de tip F1; 260 de cartuşe calibrul 5.45 mm; 39 de cartuşe de calibrul 9 mm; 5 cartuşe de calibrul 7.62 mm. La fel, a fost ridicat şi un obiect explozibil, ce a fost confecționat artizanal de către unul dintre membrii grupării, iniţiat în domeniul diversionist.

La sfârșitul lunii martie a anului curent, în cadrul unor acţiuni procesual-penale, au fost depistate şi ridicate circa 200 de muniţii de luptă de calibrul 9 mm într-un ascunziş improvizat pe teritoriul unui poligon aflat la periferia municipiului Chişinău.

Investigaţiile au relevat faptul că gruparea activa conform unei structuri şi ierarhii militare bine organizate, cu o pregătire ideologică temeinică şi capacităţi de luptă în condiţii reale. La domiciliile acestora, au fost identificate şi ridicate drapele, panglici, ecusoane, insigne militare, precum şi blazoane utilizate de către mercenarii din Ucraina. De asemenea, la unii membri au fost găsite dispozitive de localizare in timp real de tip GPS Traker, remodelate artizanal.

Acţiunile ilegale ale membrilor formaţiunii paramilitare, care îşi dezvoltau deprinderile de studiu al obiectivelor militare şi de infrastructură critică, şi al minelor cu tunele subterane diversificate, au fost documentate în baza purtării, păstrării, procurării și fabricării ilegale a armelor și munițiilor, și în baza organizării formațiunii propriu-zise.

Astfel, au fost inițiate două cauze penale, iar suspecții riscă până la 7 ani de închisoare, conform Codului Penal al Republicii Moldova.

Ofițerii și procurorii continuă investigaţiile, în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor de importanţă pentru cauza penală şi atragerii la răspundere penală a membrilor grupării paramilitare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0864 0.3582%
USD USD 17.9850 0.2330%
RUB RUB 0.2802 0.7914%
RON RON 4.2180 0.3092%
UAH UAH 0.6839 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile