Logo Realitatea.md

Un liceu și două grădinițe vor fi reparate anul acesta dintr-un grant de peste 170 de mii de dolari, oferit de Guvernul Japoniei

06 Martie 2018, 15:23 // Societate

Grădinița din satul Căpriana, raionul Strășeni; Grădinița nr. 135 pentru copiii cu deficiențe de văz, din Chișinău și liceul „Constantin Stere” din Soroca vor beneficia anul acesta de lucrări de reparație dintr-un grant oferit de Guvernul Japoniei prin intermediul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”.

Foto: mecc.gov.md

Astăzi, la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au fost semnate contractele de grant pentru implementarea proiectelor. 

Valoarea celor trei proiecte este de de 174 599 USD. De primul proiect – Îmbunătățirea mediului de învățământ la grădinița pentru copii cu deficiențe de vedere, în sumă de 100 795 USD, care presupune renovarea ferestrelor, ușilor și acoperișurilor va beneficia Organizația non-guvernamentală „Curcubeul”.

Proiectul pentru grădinița din satul Căpriana prevede dotarea instituției cu echipamente moderne pentru bucătărie și spălătorie. Valoarea acestuia este de 34 725 USD

Cel de-al treilea proiect, în sumă de 39 079 USD, va merge către Liceul Teoretic „Constantin Stere” din Soroca și va contribui la renovarea blocurilor sanitare și a lavoarelor de la cantine.

La ceremonia de semnare a contractelor, ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a mulțumit Guvernului Japoniei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova prin proiectele „Kusanone”, care contribuie la reabilitarea infrastructurii și ameliorarea condițiilor de învățământ din școli și grădinițe. Oficialul a apreciat colaborarea eficientă cu partenerii niponi şi pe segmentul implementării proiectelor de mobilitate academică și a cooperării inter-universitare, realizării în comun a proiectelor științifice, lansării cu sprijinul Ambasadei Japoniei la Chișinău a primei biblioteci mobile pentru copii, activităţile întreprinse în colaborare cu Fundația pentru Relații moldo-japoneze. În context, ministrul Monica Babuc a îndemnat instituțiile de învățământ, de cultură și nu doar să aplice la programul de granturi „Kusanone”.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada anilor 2010-2012 în domeniul educației au fost implementate trei proiecte în valoare de circa 185 mii USD care au contribuit la reabilitarea infrastructurii școlii din s. Hîrtopul Mare, r-nul Criuleni,a  Gimnaziului nr. 93 din Gratiești și a Școlii primare din satul Lozova, r-nul Strășeni, precum și proiectul - Ameliorarea mediului sanitar şi educaţional în instituţia de învăţământ din satul Ecaterinovca, în sumă de 79.102 USD.

În anii 2016-2017  un alt proiect  Kusanone a fost implementat în instituția specializată grădinița-creșă nr. 12 din mun. Bălți. Proiectul, în valoare de 84 831 USD a avut drept scop  îmbunătățirea condițiilor de învățământ în şcoală, fiind schimbate uşile şi acoperişul, dar și procurate computere speciale pentru copii cu deficiențe de văz.

Beneficiari ai proiectelor „Kusanone” au fost și instituțiile de cultură. Astfel, în anul 2016 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a obținut un grant pentru dotarea cu echipamente multimedia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile