Logo Realitatea.md

O grupare specializată în trafic internațional de droguri, deconspirată! Membrii acesteia - foști și actuali polițiști, polițiști de frontieră

31 Ianuarie 2019, 10:55 // Societate

Membrii unei grupări specializate într-o schemă internațională de trafic de droguri în proporții deosebit de mari au fost reținuți de oameni legii, în urma unei investigații care a durat aproape trei ani. Șapte persoane au fost reținute pe teritoriul Republicii Moldova, zece pe teritoriul altor state, cum ar fi Spania, Rusia sau Belarus, de către autoritățile de acolo. Alte șase persoane sunt anunțate în căutare.

Operațiunea de reținere a demarat la data de 19 ianuarie anul curent, iar în procesul de investigații au fost implicați și polițiști din alte țări. 

Indivizii făceau trafic de hașiș în proporții deosebit de mari, pe care îl cumpărau din Spania cu 700 - 800 de euro kilogramul și îl vindeau pe teritoriul Federației Ruse, cu până la două mii de euro kilogramul.

Drogurile erau aduse în Spania, din Maroc prin strâmtoarea Gibraltar, apoi vândute în Rusia.

Membrii grupului au reușit să transporte peste 400 de kg de hașiș. Alte opt transporturi sau 450 de kg de hașiș au fost capturate.

Liderul grupării, un cetățean moldovean de 30 de ani, fost angajat al poliției de frontieră, coordona activitatea acesteia din Republica Moldova, prin intermediul Viber, WhatsApp.

Printre cei reținuți este și un actual angajat al Inspectoratului de Poliție Ialoveni,  în vârstă de 28 ani, care a activat în calitate de curier în transportarea drogurilor, precum și racola persoane pentru această activitate.

Gruparea racola persoane care să se ocupe de încărcarea, camuflarea drogurilor în diverse mijloace de transport, dar și de transmiterea banilor. 

Pe teritoriul Federației Ruse, erau așteptați de alți membri ai grupării, cetățeni moldoveni și ruși, care preluau cantitatea de droguri transportată și o transmiteau spre realizare.

Pentru a anihila gruparea, oamenii legii au efectuat interceptări, documentarea cu mijloace speciale tehnice, au cole ctat informații de la furnizori și au urmărit mai mult timp pe membrii, pe care i-au și înregistrat video.

Printre membrii grupării sunt foști polițiști de frontieră, polițiști, un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare. De asemenea, persoane care au mai fost judecate anterior pentru astfel de infracțiuni.

Toți au vârste cuprinse între 35 și 40 de ani.

Ultima captură de droguri a avut loc în februarie 2018 în Spania, când a fost reținut un moldovean, angajat al poliției, aflat în concediu de îngrijire a copilului. În automobilul acestuia, au fost depistate 40 de kg de hașiș.

Șapte  persoane reținute în  Moldova au statut de învinuit, șase  din ei au primit mandat de arest pe un termen de 30 de zile și unul pe un termen de 20 de zile. Din cei reținuți pe teritoriul altor state, trei  persoane au fost condamnate la privațiune de libertate pe un termen de 15, 17 și 6 ani.

Dacă vor fi găsiți vinovați persoanele reținute riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani privațiune de libertate.

Citeste tot despre: grupare, haşiş, INI, PCCOCS, serviciul vamal
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4579 -0.1006%
USD USD 17.5510 0.5569%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0715 -0.0883%
UAH UAH 0.7201 -0.4699%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

21 ian, 09:16 //

Colaj: realitatea.md (VIDEO) Infidelitate la un meci de fotbal. Au crezut că nu îi vede nimeni, dar camerele erau pe ei