Logo Realitatea.md

O listă de recomandări pentru femeile însărcinate sau care alăptează pe timp de pandemie (UNFPA)

21 Septembrie 2020, 16:15 // Life

Sarcina și nașterea în condiții de siguranță depind de funcționarea sistemelor de sănătate și de respectarea strictă a măsurilor de precauție privind infecțiile.

Foto simbol

"În timp ce teama și incertitudinea sunt răspunsuri naturale la coronavirus, trebuie să fim ghidați de fapte și informații solide. Trebuie să fim uniți în solidaritate, să luptăm împotriva stigmatizării și discriminării și să ne asigurăm că oamenii obțin informațiile și serviciile de care au nevoie, în special femeile însărcinate și cele care alăptează" a declarat Dr. Natalia Kanem, directoare executive a Fondului ONU pentru Populație (UNFPA). 

Până în prezent, nu există dovezi științifice cu privire la sensibilitatea crescută a femeilor gravide la COVID-19. În același timp,  sarcina aduce modificări fiziologice care ar putea face unele femei gravide mai sensibile la infecții respiratorii virale. Femeile gravide cu boli respiratorii trebuie tratate cu prioritate maximă din cauza riscului crescut de reacții adverse.

Femeile gravide ar trebui să ia următoarele măsuri preventive pentru a evita infecția: 

  • Evitarea contactului apropiat cu persoanele care tușesc și strănută;

  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau soluții pe bază de alcool;

  • Acoperirea gurii și a nasului în timpul tusei și strănutului;

  • Evitarea locurilor publice aglomerate și izolarea la domiciliu.

Femeile care alăptează nu ar trebui să fie separate de nou-născuții lor, deoarece nu există dovezi care să demonstreze că virusurile respiratorii pot fi transmise prin laptele matern. Mama poate continua alăptarea, atâta timp cât se aplică măsurile de precauție, potrivit UNICEF.

Dacă o femeie este prea bolnavă pentru a alăpta, ea trebuie încurajată să stoarcă laptele care poate fi administrat copilului într-o ceașcă curată, în timp ce poartă o mască, spălându-se pe mâini înainte și după contactul cu copilul și dezinfectând suprafețele contaminate.

UNFPA susține comunitățile afectate, în special femeile și fetele vulnerabile, ale căror nevoi de protecție și sănătate trebuie să se afle în centrul eforturilor de răspuns.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile