Logo Realitatea.md

O lună de la depistarea primului caz de COVID-19 în Moldova: Evoluție, decizii luate și greșeli comise în această perioadă

07 Aprilie 2020, 13:47 // Actualitate

Numărul cazurilor înregistrate de infectare cu Coronavirusul de tip nou, COVID-19, în Republica Moldova va depăși, cel mai probabil astăzi, indicatorul de „o mie”, ceea ce înseamnă că țara noastră va intra în scenariul 4 (din 4) de evoluție a cazurilor, conform prognozelor făcute anterior de autorități. Asta în condițiile în care, tot azi, se împlinește exact o lună din momentul în care, pe pista Aeroportului Internațional Chișinău a aterizat aeronava companiei Wizz Air pe ruta Milano-Chișinău, cu prima pacientă diagnosticată pozitiv cu Coronavirus.

În ziua de sâmbătă, 7 martie, la ora 11:29, pe pista Aeroportului Internațional Chișinău a aterizat aeronava Wizz Air, W6 3796, Milano-Chișinău, cu 145 de pasageri la bord printre care și o femeie în vârstă de 48 de ani, cu febră și alte semne vizibile caracteristice Coronavirusului de tip nou. Persoana a fost preluată direct de la Aeroport și transferată cu bronhopneumonie bilaterală, insuficiență respiratorie acută, febră, tuse, slăbiciune generală, la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” din Capitală. O zi mai târziu, autoritățile au instituit „Cod Portocaliu” la nivel național cu privire la riscul de infecție cu COVID-19.

După ședința Consiliului Suprem de Securitate, întrunită la data de 11 martie, președintele Igor Dodon preciza cu încredere că autoritățile i-au în calcul patru scenarii de răspândire a bolii, cu (1) „câteva persoane testate pozitiv”; (2) „majorarea cazurilor pozitive cu Coronavirus până la 400”; (3) „majorarea până la o mie de cazuri” și (4) „peste o mie de cazuri depistate”.

„Pentru fiecare din aceste scenarii noi am elaborat și sunt elaborate deja protocoale foarte clar cum reacționează instituțiile. Pentru scenariul 2, adică până la 400 de cazuri, la această etapă sunt pregătite instituțiile medicale, locuri în spitale, avem suficient echipament medical și medici care o să asigure monitorizarea și gestionarea crizei pentru scenariul numărul 2. Noi sperăm foarte mult că nu vom ajunge, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice evoluție a situației. Conform deciziei de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate, ne pregătim și de scenariul 3 și 4”, a declarat atunci Igor Dodon.

Astfel, din ziua de 11 martie, la ora 16:30, conducătorii mai multor instituții în frunte cu Igor Dodon și/sau premierul Ion Chicu, se întrunesc în ședința Centrului Unic de Comandă pentru Situații Excepționale în cadrul cărora este evaluată situația la zi, precum și se iau deciziile ce urmează a fi implementate.

La fel, la data de 17 martie, după desfășurarea alegerilor parlamentare noi la Hâncești, acolo unde era deja atestat un focar de infectare cu Coronavirus în localitățile Bălceana și Sofia, dar și după remanierea guvernamentală, atunci când Partidul Democrat din Moldova a intrat oficial în actul de guvernare cu patru miniștri delegați și un vicepremier pentru Reintegrare, în Moldova a fost instituită Starea de Urgență.

Asta nu înainte însă ca Guvernul să modifice legea privind „starea de urgență, asediu și război”, oferindu-și dreptul de a modifica legi organice în această perioadă și chiar de a desfășura alegeri pe durata stării de urgență. Nu în ultimul rând, deși în ședința Guvernului s-a votat pentru instituirea pe 30 de zile a stării de urgență, cu posibilitatea de prelungire, conform legii, în Parlament proiectul de lege a ajuns cu termenul de 60 de zile, adică până la 15 mai 2020, la fel cu posibilitatea de prelungire.

La 20 martie, președintele Igor Dodon declara că nu există motive de panică, pentru că Moldova este pregătită pentru circa 2.000 de cazuri de Coronavirus, dând asigurări că doar în Chișinău „sunt pregătite 1.000 de locuri și în raioane deja știm care sunt locurile alocate, asta în cazul în care vorbim despre cel mai rău scenariu”. „OMS spune că nu vom ajunge la acest număr”, declara șeful statului în cadrul unei emisiuni televizate.

Tot atunci, în Moldova se atesta un focar nou de Coronavirus la Ștefan Vodă, asta după ce, circa 35 de enoriași au mers într-o excursie cu două autocare în Ucraina, la Mănăstirea Poceaev. Potrivit unor informații, excursia a fost organizată de o companie a deputatului socialist Alexandru Jolnaci, ales la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 din circumscripția uninominală Ștefan Vodă.

Premierul Ion Chicu, într-o adresare către enoriași, solicita acestora să se roage de acasă pentru a nu merge la biserică și a pune în pericol „viața apropiaților noștri”. El a adus exemplul cetățenilor moldoveni care au mers în excursia de la Poceaev, unde până la acea oră era confirmată infectarea cu COVID-19 a opt persoane și „avem riscul că tot autobuzul cela este infectat”.

La fel, premierul și-a arătat indignarea față de atitudinea preoților care au încălcat măsurile impuse de către Comisia pentru Situații Excepționale și au desfășurat servicii divine. Acesta le spunea preoților că „deși nu-i respectați, medicii n-o să vă trateze cu aceeași linguriță”.

La data de 23 martie, deși a fost luată decizia de a interzice, din data de 25 martie, accesul cetățenilor în locuri publice, președintele Igor Dodon, comandantul suprem al Armatei Naționale, spunea că deocamdată Republica Moldova nu va implica forțele armate pentru a menține ordinea publică sau pentru a ajuta celelalte structuri în lupta cu coronavirusul, întrucât Ministerul de Interne face față situației. Cu toate acestea, chiar a doua zi, același Igor Dodon a semnat decretul pentru a permite militarilor să participe la acțiunile necesare pentru a sprijini suplimentar eforturile Guvernului în combaterea pandemiei de coronavirus, iar militarii dotați cu blindate și mitraliere au invadat, cel puțin, Capitala.

De parcă blindatele n-ar fi fost de ajuns, premierul Ion Chicu a anunțat miercuri, 25 martie, că la ședința din 26 martie, Comisia Situații Excepționale se va întruni într-o nouă ședință, „unde va trebui să mai luăm niște decizii cu caracter restritiv și mai radicale”.

La 24 martie, directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a fost demis din funcți și înlocuit de Andrei Uncuța, fost viceministru al Sănătății, pe motiv că ar fi încălcat dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale atunci când a dispus testarea subalternilor săi la un laborator privat. După eliberarea sa, în semn de protest, și-au depus cererile de demisie și doi vicedirectori ai Spitalului Clinic Republican. Ulterior, Anatol Ciubotaru a contestat decizia CSE în insanța de judecată.

La 31 martie însă, întreg Cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, împreună cu șeful Executivului, Ion Chicu, au fost testați la Covid-19 la un laborator privat din Chișinău, deși anterior reprezentanții Guvernului, inclusiv ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și premierul Ion Chicu, în nenumărate rânduri, a îndemnat cetățenii să nu se testeze la COVID 19 în laboratoare private, iar directrul SCR a fost demis exact din acest motiv. Încă peste o zi, Ministerul Sănătății anunța că deja recunoaște testele la Coronavirus efectuate în laboratoarele private.

Pe 27 martie, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a anunțat despre decesul femeii unei femei în vârstă de 79 de ani, medic la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Aceasta a fost internată pe 19 martie, iar pe 24 martie a fost transferata de la Spitalul „Toma Ciorbă” la Spitalul Clinic Republican. O zi mai târziu, femeia a fost petrecută de câteva rude și apropiați pe ultimul drum, unii dintre ei exprimându-și indignarea pentru faptul că a fost înmormântată la o margine a cimitirului „Sfântul Lazăr” din Capitală, care ulterior s-a dovedit a fi destinat victimelor COVID-19, fiind pregătite circa 1.500 de gropi în acest sens, dar și pentru faptul că la înhumarea „medicului-erou”, cum a fost numită femeia de Viorica Dumbrăveanu, nu participat nimeni din reprezentanții Ministerului Sănătății sau a altor autorități.

Conform informației din 30 martie, oferită de directorul Agenției Naționale pentru Situații Publice, în Moldova erau „60 de cazuri de persoane cu apartenență la o instituție medicală publică sau privată sau cu specialitate medicală care activează în alte domenii” ceea ce, potrivit lui, reprezenta circa 23% din totalul celor 263 de cazuri confirmate. La fel, dintre acestea în doar 9 cazuri (patru medici, trei asistenți medicali și două infirmiere) erau direct legate cu prestarea serviciilor de asistență medicală (3,4%).

La data de 29 martie, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, premierul Ion Chicu anunța despre deschiderea, începând cu ziua de 1 aprilie, cel târziu joi, 2 aprilie, a unui centru de triere a cazurilor suspecte de Coronavirus, cu o capacitate de până la 700 de paturi, la Centrul „MoldExpo”. La 1 aprilie acesta nu era funcțional, iar primarul Capitalei, Ion Ceban, și președintele Igor Dodon, dădeau asigurări că își va începe activitatea „până la sfârșitul săptămânii”. Au existat însă și voci care propuneau amenajarea centrului de triere la „Arena Chișinău”, nu la „MoldExpo”, care ar fi putut asigura internarea a peste o mie de persoane. Totuși, Guvernul a insistat pe amenajarea Centrului COVID-19 Chișinău la „MoldExpo”, în paralel fiind examinată amenajarea unor asemenea centre la Sala Polivalentă din Capitală și Sanatoriul „Constructorul”.

În cadrul ședinței din 31 martie, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a luat decizia că, începând cu data de 1 aprilie, polița de asigurare medicală devine obligatorie la intrarea în țară. Astfel, persoanele care intenționau să traverseze frontiera de stat pe cale aeriană, urmau să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, în sumă fixă, iar cele care traversează frontiera de stat pe cale terestră, urmau să completeze și semneze, în mod obligatoriu, Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 ore a acesteia.

Atunci premierul Ion Chicu explica că „suntem obligați să avem poliță de asigurare, altel sistemul medical intră în colaps”, iar președintele Igor Dodon menționa cât costă o zi în staționar și una în terapie intensivă pentru un pacient internat cu Coronavirus. Argumentele însă nu prea au convins conaționalii moldoveni aflați peste hotare, iar Partidul Acțiune și Solidaritate a acționat în instanță Guvernul pentru această decizie.

Astfel, pe 4 aprilie Comisia pentru Situații Excepționale a anulat decizia de a obliga cetățenii moldoveni, care se întorc de peste hotare să procure polița de asigurare medicală pentru anul curent. Premierul Ion Chicu a precizat că nu s-a anulat nimic, iar obligativitatea rămâne în vigoare, doar că li s-a acordat un termen de 72 de ore, pentru a face acest lucru.

În perioada dintre 28 martie - 5 aprilie, bugetarii au avut parte de zile libere și concediu plătit din partea statului, ca măsură de prevenire a răspândirii virusului COVID-19. Totuși, pe 3 aprilie, premierul Ion Chicu a anunțat că bugetarii revin la serviciu, de luni, 6 aprilie. Asta în condițiile în care, potrivit lui, „decizia de a anunța săptămâna curentă liberă a avut beneficiul său”. Totuși, se pare că datele oficiale îl contrazic pe premier, întrucât în această săptămână au fost înregistrate cele mai multe cazuri de infectare cu coronavirus de la zi la zi, precum și cele mai multe decese, inclusiv în rândurile cadrelor medicale.

Luni însă, premierul s-a răzgândit, anunțând pentru perioada 7-17 aprilie o nouă vacanță pentru bugetari, cu posibilitatea prelungirii acesteia până la data de 28 aprilie, dacă evoluția situației epidemiologice din țară va impune acest lucru.

În aceste condiții, astăzi, 7 aprilie, la exact o lună de la confirmarea primului caz, în Moldova există 965 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, iar cel mai probabil, seara, după ședința Centrului Unic de Comandă, când vor fi anunțate noile cazuri, aceastea vor depăși numărul de o mie.

La fel, potrivit informațiilor oferite dimineață de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, până acum în Moldova au fost efectuate 4.598 teste. Din totalul celor 965 de cazuri, 111 sunt de import, iar 854 - cu transmitere locală, aria răspândirii fiind pe toată suprafața Republicii Moldova, cu excepția raioanelor Rezina, Șoldănești, Comrat și Ceadîr-Lunga, unde nu au fost înregistrate niciun caz. Cele mai multe dintre cazuri sunt înregistrate la Chișinău (316), Ştefan Vodă (148), Soroca (125) și raioanele din stânga Nistrului (54).

Din persoanele internate, la situația de azi dimineață, 77 de persoane erau în stare gravă, 335 - cu gravitate medie, celelalte fiind în stare satisfăcătoare.

Nu în ultimul rând, din totalul celor 61 de cazuri de infectare care au avut până acum o finalitate, 40 de peroane au fost tratate de COVID-19, iar 21 au decedat. Altfel spus, din cazurile care au avut o finalitate, în Moldova la fiecare doi tratați, al treilea moare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile