Logo Realitatea.md

O luptă adevărată pe mare s-a declanșat între Rusia și Ucraina. Detenția echipajelor navale, blocadele și inspectările escaladează conflictul

07 Mai 2018, 11:20 // În lume

Un nou conflict se declanșează între Ucraina și Federația Rusă. Acesta presupune o confruntare deschisă în marea Azov și Marea Neagră. Escaladarea sa a fost cauzată de detenția navei de pescuit ucrainene YMK-0041 de către polițiștii ruși de frontieră din apropierea coastei Crimeei. Incidentul a fost precedat de înăsprirea de către autoritățile ruse a măsurilor de securitate din strâmtoarea Kerci din 30 aprilie, inclusiv inspecția navelor care vin în Ucraina în portul Mariupol. 

Foto: Kommersant.ru

 La rândul său, partea ucraineană continuă să dețină echipajul navei rusești „Nord”, reținut în Marea Azov. În Ucraina s-a vorbit despre o eventuală blocadă navală din partea Rusiei și modalitățile de depășire a acesteia, scrie Kommersant.ru.

Partea ucraineană a perceput incidentul cu indignare. Ministerul ucrainean de Externe a trimis o notă de protest Rusiei. Reprezentantul departamentului diplomatic ucrainean, Mariana Betz, a numit acțiunile Rusiei „uzurpare a drepturilor suverane ale Ucrainei”.

„Ucraina rămâne a fi un stat de coastă în raport cu apele adiacente Crimeei, inclusiv marea teritorială, care se întinde pe o distanță de 12 mile marine de la coastă”, a declarat Betz. 

Unul dintre reprezentanții administrației președintelui Poroșenko a menționat că „Rusia a acționat într-un mod pirat, confiscând proprietatea altor persoane și încălcând regulile dreptului mării”. O evaluare similară a fost acordată de Reprezentantul permanent al președintelui Ucrainei din Crimeea, Boris Babin, care a anunțat reținerea „unei mici nave de pescuit în zona economică exclusivă a Ucrainei”.

Pe de altă parte, reprezentantul Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, Oleg Slobodyan, a recunoscut că nava reținută se afla în afara zonei maritime de 12 mile și, astfel, a trecut frontiera cu Ucraina. 

„Să spunem de ce nava a încălcat granița de stat a Ucrainei și s-a aflat în zona pe care o considerăm temporar ocupată de Rusia este dificil. Cel mai probabil, căpitanul navei a ales să se deplaseze acolo unde e mai mult pește, fără a-și asuma riscurile unei posibile detenții de către forțele de frontieră ale țării ocupante”, a spus Oleg Slobodyan.

Incidentul cu traulul ucrainean a avut loc la câteva zile după ce autoritățile ruse din 30 aprilie au întărit măsurile de securitate din Strâmtoarea Kerci care leagă Azovul și Marea Neagră.

„Rușii au început o politică strictă de deținere și inspectare a navelor ce se îndreaptă spre Ucraina”, se arată într-o declarație Serviciul Frontierei de Stat al Ucrainei. După cum reiese din raport, unele nave au fost reținute de mai multe ori.

Deja în prima săptămână a noilor reguli, mai multe nave ce se îndreptau în portul Mariupol au fost supuse verificărilor.  Astfel, la 30 aprilie, polițiștii ruși de frontieră au examinat navele, ale căror echipe au constat din cetățeni ai Ucrainei, Turciei, Georgiei, Egiptului, Nigeriei. A doua zi în strâmtoarea Kerci a fost oprită o navă motor care arbora steagul Bulgariei, urmând ruta Nogaro (Italia) - Mariupol. Pe 2 mai, o navă similară ce arbora drapelul Panamei și se îndrepta spre Mariupol din Marghera (Italia) a fost supusă verificărilor. 

În ciuda faptului că în timpul inspecțiilor efectuate nu s-au înregistrat încălcări, acțiunile întreprinse departea rusească exercită o presiune psihologică crescută îndreptată spre partea ucraineană.

Politicieni și experți de la Kiev și Moscova spun că conflictul din Ucraina începe să capteze o altă componentă marină.

„De fapt, Ucraina și Rusia au intrat într-o luptă pe mare, sechestrarea navelor poate continua, precedentele stabilite sunt puțin probabil să devină cazuri izolate”, a explicat deputatul Radei Supreme Alexander Chernenko. 

O opinie similară este împărtășită de directorul Institutului de Strategii Globale de la Kiev, Vadim Karasev. „Cutia Pandorei este deschis, iar arestarea navelor vor continua”, a spus Karasev, potrivit căruia, războiul naval dintre Kiev și Moscova ar complica și mai mult problemele cu schimbul de ostatici și va conduce la o escaladare a conflictului ruso-ucrainean în ansamblu.

„Răspunsul nostru la ceea ce se întâmplă a fost prezentată, în special, prin decizia Consiliului de Securitate și Apărare Națională a Ucrainei, care a sincronizat sancțiunile ucrainene împotriva oamenilor de afaceri ruși și un șir de firme cu sancțiuni americane”, a spus sursa din administrația prezidențială Poroșenko.

Mai mult, în Ucraina, pentru prima dată, au început să vorbească despre o posibilă blocadă navală din partea Rusiei și despre modalități de a o depăși. Activiștii ucraineni au instalat panouri la granița administrativă cu Crimeea, cerând o „campanie de eliberare în Crimeea” și repetarea operațiunii din Crimeea din 1918, când trupele „Republicii Populare Ucraineene” au încercat să ia Simferopolul.

„Situația din Azov și Marea Neagră amenință să destabilizeze și mai mult relațiile ruso-ucrainene, acțiunile stringente actuale ale Moscovei luate ca răspuns la incidentul cu nava rusă „Nord”, nu garantează succesul. În ciuda faptului că partea rusă are un potențial incomparabil de mare pe mare, nu trebuie uitat că în spatele Kievului se află și partenerii occidentali. O agravare suplimentară poate duce la o nouă rundă de sancțiuni împotriva războiului cu Occidentul, a cărei continuare nu este în interesul Rusiei”, a subliniat expertul rus și președintele Institutului de Evaluări Strategice, Alexander Konovalov.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4579 -0.1006%
USD USD 17.5510 0.5569%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0715 -0.0883%
UAH UAH 0.7201 -0.4699%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

21 ian, 09:16 //

Colaj: realitatea.md (VIDEO) Infidelitate la un meci de fotbal. Au crezut că nu îi vede nimeni, dar camerele erau pe ei