Logo Realitatea.md

O navă petrolieră, radiată din registrul navelor din Moldova acum un an, a eșuat în apropiere de o plajă din Odesa

22 Noiembrie 2019, 18:57 // Actualitate

Nava petrolieră „Delfi”, despre care presa a scris că ar fi sub pavilion moldovenesc, a eșuat astăzi în apropiere de plaja „Delfin” din Odesa. Asta după ce, aseară, în urma unei furtuni, valurile au rupt ancora navei, iar aceasta s-a așezat pe mal. Până în ultimul moment, căpitanul și alți doi membri ai echipajului au refuzat evacuarea. De altă parte, Agenția Navală a Republicii Moldova susține că navei i-a fost retras dreptul de navigație sub pavilion moldovenesc încă la data de 27 septembrie 2018, „din motivul necorespunderii stării tehnice”.

foto: dumskaya.net

Agenția Navală a Moldovei susține că starea tehnică a navei nu corespundea exigențelor Convențiilor internaționale din domeniul transport naval, la care Republica Moldova este parte, și „a fost radiată FORȚAT din Registrul de Stat al navelor al Republicii Moldova, cu informarea despre acest fapt a armatorului navei, societatea de clasificare și autoritățile portuare din regiune de exploatare a acestei nave”.

„În scopul desfășurării corespunzătoare a acțiunilor întreprinse de autoritățile ucrainene de specialitate, în vederea evacuării echipajului și asigurării siguranței navei menționate, Agenția Navală a Republicii Moldova în calitate de autoritate a fostului pavilion conlucrează cu autoritățile menționate și oferă sprijinul informațional în vederea depășirii situației create”, se mai arată într-o notă informativă a Agenției.

De aseară și până în după amiaza zilei, echipajul navei a refuzat să declanșeze semnalul SOS şi să evacueze vasul, deoarece armatorul a interzis marinarilor să se evacueze. Totodată, navele de salvare nu se puteau apropia din cauza furtunii puternice în Marea Neagră.

În după amiaza zilei de azi, scafandrii au reușit să se apropie de vas și a evacuat cei trei membri ai echipajului, toți cetățeni ai Ucrainei. Într-un final, nava s-a inversat totalmente.

Potrivit presei ucrainene, concentrația de produse petroliere din preajma vasului depășește norma admisibilă cu 53 de ori.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile