Logo Realitatea.md

O nouă acţiune de amploare pe Facebook! Sute de conturi şi pagini din patru țări au fost şterse

27 Iulie 2019, 09:40 // Tech

Compania care administrează platforma de socializare online Facebook a informat că a şters peste 1.800 de pagini şi conturi din Thailanda, Rusia, Ucraina şi Honduras, ca parte a strategiei de combatere a propagandei politice şi a ştirilor false, relatează site-ul agenţiei Reuters. Aproximativ 294 de conturi, 1.509 pagini şi 32 de grupuri au fost şterse din cele patru ţări pentru "comportament neautentic coordonat".

În total, paginile şi conturile şterse erau urmărite de cel puţin 274.000 de persoane. Acţiunea face parte dintr-o campanie a companiei Facebook de a şterge astfel de conturi la nivel global, după ce a fost criticată de mai multe guverne pentru că nu a dezvoltat modalităţi de a combate conţinutul extremist şi operaţiunile de propagandă, notează Mediafax.ro.

"Nu am observat o legătură între ele, dar toate folosesc conturi false pentru a decepţiona oamenii în legătură cu identitatea şi ocupaţia persoanelor respective", a declarat şeful Securităţii cibernetice, Nathaniel Gleicher.

Acesta a adăugat că decizia de a şterge conturile a fost luată în urma observării unui comportament "înşelător" şi nu în baza conţinutului postat.

În Thailanda, conturile şterse foloseau "persoane fictive" pentru a promova păreri despre politica thailandeză, relaţiile SUA-China, protestele din Hong Kong şi critici la adresa activiştilor democraţi.

Conturile şi paginile din Rusia şi o regiune ucraineană foloseau nume false pentru a discuta despre politica din Ucraina şi pentru a critica Guvernul de la Kiev.

În Honduras, Facebook a anuţat că a şters mai multe pagini şi conturi false care postau conţinut de propagandă pentru preşedintele ţării şi care ar fi avut legături cu persoane care monitorizează reţelele de socializare online pentru Guvern.

Oficialii din cadrul companiei Facebook au mai informat că au eliminat mult mai multe pagini în 2019 faţă de 2018.

VEȘI ȘI:

Google, Facebook și Twitter, puse la colț de UE: Niciunul nu a reușit să oprească răspândirea știrilor false

Citeste tot despre: conturi șterse, facebook, propagandă
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile