Logo Realitatea.md

O nouă expediție către Moș Crăciun, în Laponia! Moldovenii aventurieri sunt deja în drum și relatează cum decurge aventura - GALERIE FOTO

14 Decembrie 2016, 11:58 // Auto

Și în acest an, câțiva moldoveni aventurieri au pornit într-o expediție în Laponia! Aceștia au colectat o mulțime de scrisori de la copii pe care i le vor duce lui Moș Crăciun. Startul a fost dat la Chișinău, iar traseul expediției polare din acest an, din Moldova spre Laponia, e diferit faţă de cel din anii precedenți, traversând Moldova spre nord, apoi vestul Ucrainei, pentru a economisi astfel peste jumătate de mie de kilometri în distanţă, faţă de ocolirile pe care le făceau în anii precedenți. 

Totuți, peripețiile prin care au trecut datorită acestui traseu nu i-a ajutat, ba din contra.

La volanul a două mașini BMW - BMW X1 xDrive20i (benzină) și BMW Seria 3 Touring 330d xDrive (diesel) bărbații dornici de aventură au pornit la drum.

foto: piataauto.md

Astfel, în prima zi, aventurierii au avut de înfruntat drumurile din Moldova, pe traseul M14, renumitul traseul „de beton” spre nord, mai exact până la Criva, la capătul nordic extrem al Moldovei. Acesta a descurs fără peripeții.

Trecerea vămii s-a dovedit a fi destul de anevoioasă:”Ucrainenii au uitat să ne pună nişte ştampiluţe pe nişte hârtiuţe de însoţire şi a trebuit să facem cale întoarsă de la ieşirea din vamă spre ghişeele lor. Toată birocraţia a durat vreo oră de vreme, în care n-am înaintat, ci doar am stat la perfectarea procedurilor  birocratice”.

Aceștia au făcut o oprire în apropriere de Cernăuţi: ”Cei care ajung rar prin părţile Cernăuţiului ar putea constata cu mirare, la fel ca şi noi, că aceşti oameni vorbesc aproape cu toţii româna şi au o comunitate extrem de bine închegată”.

”În drumul spre Lvov, drumul a fost cu aventuri, segmente foarte dificile de drum, în care gropile apărea pe neaşteptate după segmente ideale de drum, iar gropile ucraineşti sunt, parcă, mai de rasă, mai anapoda, cu nişte muchii ascuţite şi dureroase pentru roţi. La un moment dat am dat brusc pentru o zonă în care gropile erau peste tot... După ce-am trecut de acea zonă critică am început să auzim un sunet suspect la Seria 3 Touring, de parcă am fi avut vreo bombare la anvelopă. „Până aici a mers soldatul” – ne-am zis. „Ne-a trebuit să traversăm Ucraina în locul României, Ungariei şi Slovaciei?”…”, declară Ilie Toma.

Din fericire însă, nu s-a defectat nimic, iar anventurierii au ajuns cu bine la Lvov, in pic stresați, acolo unde au înoptat: ”Ne-am zis că Ucraina poate fi trecută doar ziua, atunci când vezi de departe carosabilul. Dar, în aceaşi timp, aşa cum ne-a scris un vizitator – „dacă aţi ajuns la Lvov cu toate 4 roţi întregi şi în mai puţin de 14 ore, înseamnă că e foarte bine”.
 

A continua drumul cu scrisorile la bord către Polonia. Drumuk din Lvov până la vama Rava Ruska are cam 60 de kilometri, însă, surpriză - au dat de o coadă kilometrică la vamă.

”Peste o oră, aşteptam. Ne mişcasem abia vreo câţiva zeci de metri... Peste trei ore, încă mai aşteptam. Apoi am intrat pe teritoriul postului vamal. Peste 4 ore, aşteptam, consolaţi de ideea că eram, totuşi, pe teritoriul postului vamal. Apoi au venit şi vameşii. Du-te-n colo, vino-n-coace, şezi ghinişor şi nu-mi da pace, cam aşa a fost schema interacţiunii cu ei. Muncesc haotic şi fiecare pare să-şi schimbe intenţiile şi domeniul de activitate o dată la 10 minute. Acum unul strânge pașapoartele, altul stă la
ghişeu, altul dă talonaşe la intrare de o importanţă sfântă. Apoi cel din ghişeu iese şi se pierde pe vreo 20 de minute la strânsul altor paşapoarte. Apoi vine cineva într-un ghişeu, şi trebuie să-l vizitezi neapărat. Apoi afli că „baza nu lucrează, pentru prima dată în acea zi”. Apoi eşti rugat să mai aştepţi în maşină vreo jumătate de oră, să lucreze baza. Între timp vine un vameş şi aruncă o privire în portbagaj. Peste 10 minute vine altul şi vrea să facă acelaşi lucru. Îi zicem că am fost verificaţi deja, dar asta sigur îi subminează importanta autoritate a acestui funcţionar şi el ne scrutează din priviri. Îl lăsăm să se uite şi el prin portabagaj. Apoi alt vameş din ghişeu iese să vadă sacul cu scrisori, gata de a ne invoca transport de obiecte în masă... După un răspuns mai tăios, a lăsat-o mai moale, pe ideea de a afla cum de ditamai BMW Group ne-a oferit nouă aceste două maşini nou-nouţe pentru o asemenea expediţie, care să înceapă tocmai din Moldova. A primit răspunsuri amabile, dar tranşante, pentru că nu ne mai rămăsese prea multă răbdare pentru menajarea fiecărui şefuşor de ghişeu. Într-un final, aveam nenumărate ştampile puse pe hârtiuţa mult de cinci ore şi jumătate petrecute pe aici”.
 
 
A urmat vama poloneză, unde au stat circa jumătate de oră.

Deși aveau preconizați să parcurgă 600 de km în acea zi, după doar 60 de kilometri se făcea noaptea, iar hotelul îi aștepta tocmai în Suwalki, la capătul Poloniei.

Au condus însoțiți de o lună uriaşă pe cer.

Pe la ora 18.00 au făcut un popaș în Lublin, un important oraş polonez, unde au luat masa într-un restaurant: ”Poprietara ne-a întâmpinat cu căldură şi ne-a promis rapiditate maximă dacă alegem cu toţii acelaşi fel de mâncare. Aşa că am luat cu toţii câte o supă poloneză tradiţională cu murături în ea şi câte un şniţel cu adăugiri pe lângă el. Şi a fost într-adevăr rapidă! Ba mai mult ca atât, am descoperit în meniul restaurantului că acesta servea o varietate foarte bună de vinuri moldoveneşti, pe ele fiind pus accentul principal! N-am putut să n-o lăudăm pe gazda noastră pentru această alegere”.

Au urmat alţi 350 km de drum nocturn. Drumul după Lublin e mai rar circulat, are o calitate foarte bună a carosabilului, însă nu făre peripeții - o porțiune de drum blocată din cauza unul accident rutier major. 

Ultimii 150 au fost istovitori de tot, spun bărbații, însă misiunea nobilă de a-i duce scrisorile copiilor din Moldova lui Moş Crăciun, le-a dat forțe.
 
Azi, aventurierii trebuie să ajungă în Estonia (Tallinn), trecând prin Lituania, Letonia. ”Sunt multe ţări la număr pentru ziua de astăzi, dar nu mai avem vămi! Şi pe lângă asta, suntem tot mai aproape de ţara lui Moş Crăciun, iar asta e marea noastră sursă inepuizabilă de energie”.
 
Realitatea.md vă va relata și în zilele următoare despre cum decurge expediția.
 
Informații și poze: piataauto.md
 
Vedeți pe linkurile de mai jos cum a fost expediția de anul trecut:


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile