Logo Realitatea.md

O nouă Locuință protejată a fost inaugurată azi, la Bădiceni. Aici vor locui șase persoane cu dizabilități

21 August 2018, 21:46 // Societate

Azi, la Bădiceni, Soroca, a fost inaugurată o nouă Locuință protejată. Aici vor locui șase adulți care au ieșit din Internatul psihoneurologic din aceeași localitate. 

Foto: MSMPS

Potrivit Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, locatarii vor beneficia de toate serviciile existente în comunitate. Ei vor vizita medicul de familie, vor participa la evenimentele și sărbătorile organizate de primărie, iar ulterior se vor angaja în câmpul muncii, în funcție de capacitățile și preferințele lor. Cu ajutorul și sub îndrumarea asistentului social comunitar, persoanele cu dizabilități vor învăța să fie independente, mai responsabile, să aibă grijă de gospodărie, să interacționeze cu vecinii și sătenii.

„Ministerul a inițiat procesul de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități, prin incluziunea acestora în societate. Până în anul 2023, ne-am propus ca 50% din persoanele cu dizabilități din instituțiile rezidențiale să fie integrați în societate. Mă bucur că datorită suportului oferit de partenerii de dezvoltare reușim să realizăm acest lucru. Acest serviciu este foarte important pentru persoanele cu dizabilități mintale, pentru ca ei să ducă un trai independent și să fie parte a comunității, să învețe, să comunice și să muncească alături de toți ceilalți”, a declarat secretara de stat a MSMPS, Viorica Dumbrăveanu.

„Îngrijirea rezidențială a limitat, pe parcursul anilor, posibilitatea ca persoanele cu dizabilități să facă parte din societate și să se bucure de aceleași drepturi, ceea ce a însemnat izolarea și stigmatizarea lor. Este important că am putut să contribuim la îmbunătățirea vieții acestor persoane și urmează să o facem și în continuare”, a menționat Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, E. S Zdeněk Krejčí.

Serviciul social a fost creat cu sprijinul financiar al Agenției Cehe pentru Dezvoltare, prin intermediul proiectului „Dezvoltarea serviciilor sociale în Republica Moldova în perioada 2017-2019”, implementat de People in Need și Caritas din Republica Cehă, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Reforma sistemului rezidențial a fost inițiată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în anul 2016. Până acum, din sursele financiare ale Instituțiilor rezidențiale, au fost procurate 8 case, în care locuiesc 46 de beneficiari.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile