Logo Realitatea.md

O nouă povară pe umerii moldovenilor reveniți acasă. Ar putea fi testați la COVID 19 la intrarea în țară din banii proprii

04 Aprilie 2020, 09:28 // Societate

Cetățenii Republicii Moldova care se vor întoarce în următoarele zile acasă ar putea fi obligați să efectueze testul pentru depistarea infecției la noul coronavirus. Potrivit premierul Ion Chicu, această măsură este analizată și urmează a fi luată o decizie în zilele care urmează. Declarațiile au fost făcute de către premier la o emisiune televizată.

Foto: The Jakarta Post

Noi vom introduce acest sistem în baza posibilităților laboratoarelor private din țară. În prezent, toate laboratoarele de stat deja sunt ocupate cu testarea în instituțiile medicale, lucru care nu permite ca testarea celor care se întorc să fie efectuate acolo. Testarea lor va avea loc în laboratoarele private, noi ne-am întâlnit cu reprezentanții laboratoarelor, ei zic că este posibil”, a spus Chicu.

Potrivit oficialului, efectuarea testării nu va fi asigurată din bugetul statului, astfel, că fiecare persoană își va plăti propriul test.

„Așa cum laboratoarele sunt private, acestea primesc bani de la persoanele care se adresează la ei. Testările vor fi efectuate la intrarea în țară, la aeroport și la punctele de trecere a frontierei terestre”, a precizat Ion Chicu.

Cât despre obligativitatea cetățenilor de a-și procura polița de asigurare, prim-ministru afirmă că aceasta le-ar putea prinde bine cetățenilor în contextul în care în prezent există un risc mare de îmbolnăvire.

„Cetățenii Republicii Moldova care se întorc în țara trebuie să aibă poliță de asigurare, în condițiile în care există riscul de îmbolnăvire. Astfel, cei care se întorc acasă s-ar putea reține nu doar pentru două săptămâni, ci mai mult”, a menționat premierul.

Întrebat dacă procurarea polițelor de asigurare va salva sistemul medical din situația în care se află, Ion Chicu a venit cu câteva calcule.

„Va salva sau nu, dar 1000 de polițe înseamnă patru milioane de lei, 10 000 de polițe înseamnă 40 de milioane de lei. Pentru 120 de mii teste noi luăm din bugetul de stat 40 de milioane de lei, aceștia sunt bani, iar în decursul a cinci zile în țară s-au întors 10 mii de oameni. Bugetul nostru nu este ca în Germania sau Statele Unite ale Americi”, a punctat Chicu.

Amintim că, recent, autoritățile au decis ca toți moldovenii care se întorc în țară în perioada stării de urgență să fie obligați să-și procure polița de asigurare medicală, care costă puțin peste 4 mii de lei, anume pentru a putea fi testați la coronavirus și a putea primi asistență medicală, dacă testul va fi pozitiv.

Precizăm că, testul pentru coronavirus într-un laborator privat costă circa 700 de lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile