Logo Realitatea.md

O primă parcare SMART ar putea fi creată în centrul capitalei (FOTO)

17 Septembrie 2020, 10:29 // Auto

Amenajarea parcurilor SMART pe teritoriul Chișinăului a fost subiectul întrevederii primarului general, Ion Ceban, cu rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan, și cu șeful Agenției Proprietății Publice, Ghenadie Țepordei.

Părțile și-au exprimat intenția semnării unui acord de parteneriat, pe diferite domenii de intervenție, cum ar fi: consultanță și expertizarea tehnică asupra proiectelor desfășurate de autoritățile municipale, pe aspectul utilizării tehnologiilor informaționale în procesul de administrare a instituției autorităților publice municipale.

Participanții la discuții au anunțat și despre inițiativa de a desfășura un proiect comun. O primă parcare automatizată care poate fi creată la Chișinău, în centrul orașului, în preajma blocului Universității Tehnice din Moldova, de pe str. 31 August 1989, nr. 78.„Ne dorim ca astfel de proiecte și parteneriate să fie pe viitor mai multe. În acest sens discutăm și cu Agenția Proprietății Publice, pentru identificarea locațiilor, după ce sunt finalizate toate procedurile legate de conceptul de parcări și studiile pe care mai avem nevoie să le realizăm, până la sfârșitul anului curent, astfel ca din anul viitor să putem lansa ceea ce așteaptă chișinăuienii: locuri de parcare în zona istorică, soluții pentru zonele rezidențiale și pentru intrările în oraș. Muncim în această privință și sperăm în rezultate mult așteptate”, a declarat Ion Ceban.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, a menționat importanța implicării instituției de învățământ superior în proiectele municipalității.

„Suntem gata să ne implicăm și pe partea de consultanță. Avem un potențial valoros de cadre științifico-didactice, iar mulți din colegii noștri se implicau și până acum în soluționarea diverselor probleme. Parcarea automatizată despre care s-a discutat, ne va permite să ne poziționăm direct într-un nou ecosistem inovațional, să vă ajutăm să dezvoltăm acest lucru, să învățăm și noi tehnologiile moderne în gestionarea orașului, tehnologii SMART. Sunt convins că acest proiect poate fi multiplicat, pentru că problema parcărilor în orașul Chișinău este una stringentă”, a menționat Viorel Bostan.

Potrivit autorităților amenajarea parcărilor va începe doar după ce vor fi finalizate toate procedurile ce ţin de conceptul de parcări şi alte aspecte incluse în pachetul reparaţiei străzii 31 august 1989.

Șeful Agenției Proprietăți Publice a adăugat că instituția va susține proiectele inițiate de Primărie, inclusiv parcarea SMART.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile