Logo Realitatea.md

O primăriță din raionul Cimișlia riscă să fie demisă după ce și-a angajat soțul șofer la Primărie și fiica directoare la grădiniță

20 August 2019, 10:43 // Societate

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a depistat că o primăriță din raionul Cimișlia a încălcat regimul juridic al conflictului de interese după ce, fiind în această funcție a luat mai multe decizii favorabile în privința persoanelor apropiate.

Foto Simbol

Potrivit ANI, în 2013, aceasta și-a angajat soțul în calitate de șofer al aceleiași primării, iar în 2015, a  încheiat contract de muncă cu fiica sa, care a devenit astfel directoare a grădiniței aflate în subordinea primăriei. Ulterior, aceasta a semnat și alte acte care au vizat activitatea celor doi, precum fișa postului sau dispozițiile de acordare a concediilor.

Prin urmare, primărița nu a respectat prevederile legii privind declararea averii și intereselor personale, dar și ale legii cu privire la conflictul de interese. Edilul nu a informat Autoritatea Națională de Integritate imediat, despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în privința soțului și a fiicei sale. De asemenea, aceasta a admis și nu a soluționat aceste conflicte de interese în conformitate cu prevederile legale.

În cadrul controlului efectuat de către ANI, alesul local a fost informat despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și despre drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare. Aceasta și-a exprimat în scris punctul de vedere, în care a menționat inclusiv faptul că persoanele date nu mai activează în prezent în aceste funcții.

Autoritatea Națională de Integritate va sesiza organele competente în vederea încetării mandatului de primar, cu decăderea din dreptul de a exercita funcții publice sau de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile