Logo Realitatea.md

O spioană rusă a lucrat mai bine de 10 ani la Ambasada SUA de la Moscova. Cum au decis autoritățile americane să o demită

03 August 2018, 10:46 // În lume

Investigatorii de contraspionaj americani au descoperit că o spioană rusă a lucrat nedetectată la ambasada SUA de la Moscova timp de mai bine de 10 ani, scrie The Guardian.

Foto: aktual24.ro

Femeia rusă a fost angajată de serviciile secrete americane şi ar fi avut acces la sistemele de intranet şi email ale serviciilor, ceea ce i-ar fi oferit acces la informaţii confidenţiale, cum ar fi programul preşedintelui şi al vicepreşedintelui.

Femeia a lucrat timp de mai mulţi ani pentru serviciile secrete înainte să fie descoperite activităţi suspecte în 2016. Ea ar fi avut întâlniri regulate şi neautorizate cu membri ai FSB, serviciile de securitate ale Rusiei. Conform The Guardian, totul s-ar fi aflat în ianuarie 2017, însă serviciile secrete nu au declanşat o anchetă. În schimb, au decis să o demită discret câteva luni mai târziu.

O sursă din serviciile secrete a declarat pentru The Guardian că femeia a fost dată afară în vara lui 2017, la scurt timp înaintea unor expulzări ale mai multor membri ai ambasadei cerute de Kremlin, după ce Washingtonul a impus noi sancţiuni asupra Rusiei.

Ordinul de a înlătura 750 de membri ai staff-ului de la ambasadă ar fi fost o acoperire pentru demiterea femeii.

Într-un comunicat privind situaţia, serviciile secrete au precizat: „Serviciile Secrete ale SUA sunt conştiente că toţi membrii străini pot ajunge sub influenţa serviciilor secrete străine. Mai ales în Rusia. Astfel, toţi membrii din străinătate sunt gestionaţi corespunzător pentru a ne asigura că interesele Serviciilor Secrete şi ale Statelor Unite sunt protejate tot timpul. Drept urmare, sarcinile lor sunt limitate la traduceri, interpretări, ghidare culturală, întâlniri şi susţinere administrativă”.

În comunicat, se adaugă: „Cei din Moscova au trebuit să ajute ambasada prin a contacta guvernul rus, inclusiv Serviciile de Securitate Federale ale Rusiei, Ministerul Rus de Interne şi Serviciile de Protecţie Federală din Rusia în interesul Serviciilor Secrete. În niciun moment, în niciun birou al Serviciilor Secrete ale SUA, nu au primit aceşti membri informaţii privind securitatea naţională”.

Citeste tot despre: Ambasada, demitere, moscova, spioană rusă, SUA
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile