Logo Realitatea.md

O tânără s-a accidentat grav într-un centru sportiv din Chișinău! Mama fetei dă vina pe instructori! Cum explică administratorii incidentul

25 Septembrie 2017, 16:49 // Societate

O tânără de 23 de ani, din Chișinău, s-a accidentat grav, după ce a căzut de la 6 m înălțime, în Centrul Sportiv-Distractiv „Panda Kids” din capitală. Fata a fost internată în spital cu traume ale coloanei vertebrale și ale organelor interne. 

Foto: Facebook/Larisa Brynza; Colaj realitatea.md

Potrivit mamei tinerei, incidentul a avut loc la data de 13 septembrie. Ea susține că instructorii centrului ar fi vinovați de producerea incidentului și că aceștia încearcă să se eschiveze de la răspundere. 

La rândul lor, reprezentanții „Panda Kids” susțin că nu este prima oară când tânăra parcurge această distanță în parcul de funii și că instructorii i-au explicat de fiecare dată cum trebuie să cupleze centurile de siguranță.

La momentul parcurgerii obstacolelor, Ecaterina era însoțită de fratele ei mai mare și de mătușa ei, care a primit instrucțiuni despre unde și cum se cuplează carabinele de siguranță chiar de la Ecaterina, care în cele din urmă s-a cuplat greșit. Menționăm faptul ca fiecare persoană este asigurată cu 2 carabine profesioniste de tip automat (Skylotec Germany), care rezistă la o greutate de 2 tone. Și funia folosită este de tip profesionist “Rock Empire Static 10 mm” produsa în Cehia și la fel are o rezistență de 2 tone”, se menționează într-un comunicat al „Panda Kids”.

În centrul echipamentului de protecție, cu care este îmbrăcat fiecare vizitator, există un inel rezistent de care se cuplează funia și, ulterior, carabinele pentru siguranță sunt agățate mai jos de alte centuri de protecție și comoditate pentru picioare, iar aceste centuri sunt legate între ele cu o funie. În momentul când Ecaterina a ajuns la un obstacol al Parcului de Funii, la care trebuia să cupleze alte două carabine și să parcurgă traseul pe niște rulmenți, ea a decuplat complet carabinele sale de siguranță și a cuplat altele, însă nu în inelul de protecție, dar pe funia care are o altă menire în acest sistem și a pășit în gol”, explică administratorii.

Reprezentanții centrului sportiv susțin că există înregistrări video și martori care confirmă faptul că instructorii i-au explicat tinerei regulile de siguranță și că Regulamentul este plasat și pe un perete al încăperii. 

Din momentul intrării pe traseu, fiecare persoană evoluează pe propria răspundere, recunoscând că a citit și a înțeles prezentul Regulament. În cazul minorilor, consimțământul este dat de către părinte, tutore sau profesor coordonator”, este menționat în acest regulament, potrivit administrației „Panda Kids”.

Totodată, reprezentanții companiei spun că tânăra ar avea dizabilități mintale: „Angajații centrului „Panda Kids” nu au observat acest fapt, întrucât Ecaterina mereu era însoțită de fratele mai mare și mătușa sa”, precizează angajații centrului sportiv, menționând că vina pentru producerea incidentului o poartă clienta clubului.

Mama Ecaterinei susține că nu s-a adresat încă la Poliție: „Nu am avut timp până acuma. Pe fată au internat-o în spital și pentru mine a fost mai important să am grijă de ea. Medicii de la urgență au alertat poliția. A venit polițistul de sector și a făcut câteva interogări”, spune Larisa, mama victimei.

Ea zice că vrea acuma să se adreseze Poliției: „Eu nu am nevoie de recompensă de la companie, dar vreau să fie pedepsiți pentru ca să nu sufere și alte persoane”, spune femeia.

Versiunea în cauză a fost confirmată și de poliție. Solicitată de Realitatea.md, Natalia Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei, a precizat că pe caz a fost inițiată o anchetă, iar în funcție de gravitatea leziunilor constate în cadrul expertizei medico-legale, se vor decide următoarele acțiuni.

În altă ordine de idei, consilierul municipal socialist Ion Ceban, susține că proprietara „Panta Kids” ar fi fiica deputatului Iurie Dîrda. 

Captură Facebook/Iv Ceban

În prezent, tânăra este internată la Spitalul de Urgență. Azi, ea a suferit o intervenție chirurgicală și, potrivit mamei ei, medicii spun că operația a fost decurs cu bine. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3855 0.0315%
USD USD 17.4778 -0.1753%
RUB RUB 0.2737 -0.0730%
RON RON 4.0577 0.0074%
UAH UAH 0.7329 0.0546%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile