Logo Realitatea.md

Oamenii lui Usatîi la un marş al "peste 50 de mii de chişinăuieni" socialişti, adunaţi "fără simboluri de partid"

10 Mai 2015, 08:35 // Opinii si editoriale
// Autor:  
Maxim Pulber

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a organizat ieri, 9 mai, un Marş al Victoriei, dedicat aniversării a 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Coloana a mers din scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu" până la Complexul Memorial "Eternitate". Surpriză însă, printre socialişti s-au strecurat şi câţiva reprezentanţi ai "Partidului Nostru", condus de Renato Usatîi, printre care şi candidatul formaţiunii la funcţia de primar general al capitalei Ilian Caşu.

Deşi pe 9 mai în Chişinău a mai avut loc un Marş al Victoriei, organizat de PCRM, în anunţul trimis anterior presei de către secretariatul formaţiunii "Partidul Nostru" se spune că "echipa condusă de vicepreşedintele formaţiunii Ilian Caşu va participa la Marşul Victoriei ce se va desfăşura în capitală", fără a se preciza că acesta este organizat de PSRM.

Ieri, în coloana socialiştilor, alături de Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi, candidatul socialist la funcţia de primar general al capitalei, a fost văzut şi candidatul "Partidului Nostru" la această funcţie, Ilian Caşu, însoţit de ceilalţi doi vicepreşedinţi ai formaţiunii Nicolae Ţîpovici şi Elena Panuş, precum şi juristul partidului, Igor Şeremet.

La mitingul din 3 mai, organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de Platforma civică "Demnitate şi Adevăr" au participat, potrivit organizatorilor, 40 de mii de cetăţeni veniţi din toată ţara. Potrivit unui comunicat al PSRM însă, la marşul socialiştilor care a pornit din scuarul TNOB au fost prezenţi "peste 50 de mii de chișinăuieni". "După diferite estimări, la Marş au participat de la 50 până la 65 mii de persoane. Manifestanţii au scandat: "Mulţumim pentru victorie!", "Ţinem minte, ne mândrim!", "Fascismul nu va trece!", "Victorie!", "Ura!"", se mai menţionează în comunicatul PSRM.

La fel, potrivit comunicatului, "conform deciziei comune a organizatorilor, evenimentul a avut loc fără simbolica de partid, fără steagurile formaţiunilor politice şi fără lozinci politice". "Azi am venit masiv aici, fără steaguri de partid, fără simbolica de partid, pentru a-i comemora pe cei căzuţi şi pentru a sărbători Ziua Victoriei. La Marşul Victoriei au luat parte reprezentanți şi adepţi ai diferitor formaţiuni politice, totuşi toţi avem un lucru comun, care ne leagă, şi acest lucru este memoria. De dragul copiilor noştri, de dragul viitorului nostru noi suntem obligaţi să ţinem minte ceea ce a avut loc 70 de ani în urmă şi să păstrăm memoria despre cei, care au plătit o contribuţie grea pentru pace pe pământ, pentru viaţa noastră liberă şi fericită", a declarat preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, la Memorialul Eternitate.

"Steaua socialistă" a fost totuşi la Marşul PSRM. Astfel, de pe "Drapelul Victoriei", unul din simbolurile Zilei Victoriei, originalul acestuia fiind arborat la 9 mai 1945 pe clădirea Reichstag-ului din Berlin, a dispărut "secera şi ciocanul". În schimb, "steaua" care face parte din acelaşi simbol a fost mărită considerabil, ajungând să arate exact ca cea din logo-ul PSRM.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu, a acuzat socialiştii de profanarea steagului victoriei. "Indiferent de simpatiile politice, profanarea istoriei este o mare rușine! Au murit milioane, iar cineva se gândește doar la dividende politice!", a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Dar iată cum ar trebui să arate acest drapel în varianta iniţială, neredactată prin "prisma socialistă":

În loc de Post Scriptum

Faptul că reprezentanţii "Partidului Nostru" s-au infiltrat printre socialişti nu reprezintă nimic grav. E dreptul lor de a conlucra, întări rândurile, coaliza sau chiar fuziona.

Nu e grav nici faptul că socialiştii au anunţat participarea a "peste 50 de mii de chişinăuieni" (sau chiar 65 de mii) la manifestaţie, chiar dacă scuarul TNOB pur şi simplu fizic nu are spaţiu pentru un număr atât de mare de oameni.

N-ar fi fost grav nici măcar dacă socialiştii şi ceilalţi ar fi mers în coloană ducându-şi drapelele de partid. N-ar fi fost pentru prima şi, cu siguranţă, nici ultima dată.

E grav însă că aceştia au profanat conştient tocmai simbolul acelei Victorii în cinstea căreia au mărşăluit. Mai ales, în timp ce declari public şi deschis că nu vei utiliza simbolurile de partid. Ori, anume acesta este detaliul în care se ascunde diavolul, roşu şi socialist.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4579 -0.1006%
USD USD 17.5510 0.5569%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0715 -0.0883%
UAH UAH 0.7201 -0.4699%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

21 ian, 09:16 //

Colaj: realitatea.md (VIDEO) Infidelitate la un meci de fotbal. Au crezut că nu îi vede nimeni, dar camerele erau pe ei