Logo Realitatea.md

Obama, la telefon cu Erdogan: SUA vor ajuta Turcia în investigarea tentativei de lovitură de stat

19 Iulie 2016, 22:27 // În lume

Statele Unite ale Americii vor ajuta Turcia, în investigațiile demarate în urma tentativei de lovitură de stat, de la sfârșitul săptămânii trecute. Subiectul a fost discutat în cadrul ueni convorbiri telefonice dintre președintele american Barack Obama, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters. 

Foto: www.dailysabah.com

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, cei doi lideri au discutat despre clericul Fethullah Gulen, pe care autoritățile de la Ankara îl consideră responsabil de organizarea tentativei de lovitură de stat din weekendul trecut și a cerut extrădarea acestuia.

Sursa a precizat că autoritățile au trimis deja toate materialele la Washington, în format electronic. Potrivit lui, problema va fi rezolvată în baza acordului dintre cele două țări.

Menționăm că președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut public omologului american Barack Obama să îl aresteze pe clericul Fethullah Gulen sau să-l extrădeze în Turcia, ca să fie tras la răspundere.

Realitatea.md amintește că o lovitură de stat eșuată a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în Turcia, unde un grup de militari rebeli au preluat controlul armat asupra mai multor instituții de stat, dar și televiziunea turcă de stat, Aeroportul Ataturk din Istanbul, precum și podul de peste canalul Bosfor.

Bilanţul total al confruntărilor militare între o facţiune a armatei care a încercat înlăturarea Administraţiei Recep Erdogan şi alte structuri ale serviciilor de securitate este de cel puţin 265 de morţi. „Sunt 161 de agenţi de poliţie şi civili deveniţi martiri; şi 104 participanţi la tentativa de lovitură de stat”, a declarat premierul Binali Yildirim, precizând că alte 1.440 de persoane au fost rănite.

Citește și: 

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Militari rebeli au ocupat instituții. Erdogan: Toți cei implicați vor fi taxați dur (VIDEO)

Noapte de coșmar în Turcia: 754 de militari au fost arestați, iar cel puțin 60 de oameni au murit. Recep Tayyip Erdogan: Poporul nu se duce nicăieri (VIDEO)

MAEIE îndeamnă moldovenii aflați în Ankara și Istanbul să evite ieșirile în locurile publice. Unde se pot adresa în caz de urgență

Linia fierbinte în ajutorul cetățenilor din Republica Moldova, care vor să afle informații despre rudele și apropriații lor din Turcia

Circa 6.000 de persoane, inclusiv 52 de ofițeri de rang înalt, reținute după tentativa de lovitură de stat eșuată în Turcia

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile