Logo Realitatea.md

Odată cu lansarea TurkStream, volumul de tranzit de gaze pe teritoriul țării noastre a scăzut

18 Ianuarie 2020, 11:14 // Economie

Odată cu lansarea TurkStream, volumul de tranzit de gaze pe teritoriul țării noastre a scăzut și, în consecință, veniturile operatorilor rețelelor de transport „Moldovatransgaz” și „Tiraspoltranzgaz”. Însă, scăderea volumelor de tranzit a afectat negativ nu doar veniturile companiilor de transport din Republica Moldova, ci și a operatorilor din toate țările pe teritoriul cărora trec rețelele de transport de gaze transbalcanice (Ucraina, România și Bulgaria), scrie Moldovagaz într-un comunicat de presă.

Foto simbol: cotidianul.ro

Micșorarea volumului tranzitului de gaze pe teritoriul Republicii Moldova a început în 2019, când s-a inregistrat scăderea lui comparativ cu 2018 cu aproape 2 ori. În 2020 se prognozează o scădere de circa 17 ori, comparativ cu acelasi 2018 an, conform prognozelor. Scăderea tranzitului este asociată cu trecerea Turciei, Bulgariei și a altor țări europene la aprovizionarea cu gaze la TurkStream și alte rute, precum și o scădere generală a consumului de gaze în aceste țări.

SA „Moldovagaz” susține că este acuzată că majorarea tarifelor pentru transportul de gaze naturale ar constitui o sursă de furt a consumatorilor, deoarece în Ucraina tariful a crescut cu doar 30%, iar în Moldova de 8 ori.

„Considerăm că orice analist ar trebui să înțeleagă că nu cifrele finale sunt supuse comparației, ci factorii care afectează subiectul și obiectul de comparație. Iar acești factori, precum volumul de tranzit către Moldova și țările din regiunea balcanică, au scăzut atât pentru Moldova, cât și pentru Ucraina, cu 17,3 miliarde m³. Cu toate acestea, pentru Ucraina, scăderea acestui volum este de aproximativ 20%, în timp ce pentru Republica Moldova această scădere este de mai mult de 17 ori. În același timp, în Ucraina tariful a crescut cu 30% (conform autorilor acestei idei), iar în Moldova de 8 ori. Acești indicatori trebuie să evalueze abordarea companiei de transport și a autorității de reglementare și nu doar în raportul procentual al creșterii tarifelor, fără a ține cont de alți factorii”, declară Moldovagaz.

În ceea ce privește tariful pentru consumatorii finali, SA „Moldovagaz” a declarat și confirmă încă o dată că prioritatea companiei este restructurarea tuturor întreprinderilor, restructurarea devierilor financiare, optimizarea și reducerea costurilor, astfel încât reducerea tranzitului de gaze să nu afecteze tarifele finale pentru aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor.

Tariful pentru furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali include o serie de componente, și anume:

  • costul gazelor naturale achiziționate, care depinde de prețul de achiziție (în dolari SUA) și de rata monedei naționale;
  • costul transportului pe gaz (tarif de transport gaz);
  • costul de distribuție a gazelor (tariful de distribuție a gazelor);
  • costul aprovizionării cu gaz (costurile furnizorului și rentabilitatea).

„În structura tarifului mediu actual pentru furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali, costul transportului de gaze este de doar 3,7%, iar restul de 96,3% se referă la costul gazelor naturale și la costurile de distribuție și furnizare a gazelor naturale (din care 71,4% sunt costul gazelor naturale). Decizia ANRE din decembrie 2019 care a majorat tariful pentru transportul gazelor naturale ar putea duce teoretic la o creștere a tarifului final pentru furnizarea consumatorilor naturali cu doar 2,0%. Dar, pentru a nu modifica tariful actual, este necesar să se reducă costurile rămase asociate cu achiziționarea de gaze naturale, precum și costurile de distribuție și furnizare a gazelor naturale cu 2,1%. SA „Moldovagaz” își propune să realizeze aceasta prin reducerea prețului gazelor naturale de la 178,5 dolari SUA, prevăzut în tariful actual, la cel mult 173,0 dolari SUA planificați pentru 2020, precum și prin reducerea costurilor de distribuție și de furnizare, inclusiv reorganizarea întreprinderilor și optimizarea costurilor pentru toate tipurile de activități”, explică compania.

Luând în considerare situația precară și riscul sporit de întrerupere a furnizării de gaze către consumatorii Republicii Moldova pe ruta tradițională de transport prin teritoriul Ucrainei, ca rezultat al lansării TurkStream, Republicii Moldova poate fi aprovizionată cu gaze naturale din 1 ianuarie 2020 în flux revers prin conducta de gaz Trans-Balkan.

Citeste tot despre: consecințe, Moldovagaz, TurkStream
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile