Logo Realitatea.md

Oferte trucate la procedurile de achiziții publice desfășurate de DGLCA. Companiile implicate

07 Octombrie 2019, 09:36 // Economie

Trei întreprinderi specializate în construcții au participat cu oferte truncate la procedure de achiziții publice organizate și desfășurate de Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare a Consiliului Municipal Chișinău, în perioada 2016-2017. Este vorba despre „Rodicons” SRL, „Sor Build Group” SRL și „Dumistroy” SRL. Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de sute de mii de lei companiilor implicate.

Foto simbol: peninsulagrouplimited.com

„Rodicons” SRL a fost fondată în 2012 și este o întreprindere care are ca gen de activitate: construcțiile de clădiri și (sau) construcții inginerești, instalații și rețele tehnico-edilitare, reconstrucțiile, consolidări, restaurările. „Sor Build Group” SRL a fost fondată în 2015. Întreprindere are același gen de activitate ca al „Rodicons” SRL.

„Dumistroy” SRL a fost fondată în 2016 și are ca gen de activitate: activitatea de proiectare pentru toate categoriile de construcții, pentru urbanism, instalații și rețele tehnico-edilitare, reconstrucții, construcțiile de clădiri și (sau) construcții inginerești, instalații și rețele tehnico-edilitare, reconstrucțiile, consolidările, restaurările.

Investigând procedurile de achiziții publice, organizate și desfășurate de Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare a Consiliului Municipal Chișinău, în perioada 2016-2017, Consiliul Concurenței a depistat ofertele trucate ale acestor companii.

De menționat este faptul că „Sor Build Grup” SRL, în acea perioadă, era administrată de Roșcovan Olesea. Conform bazei de date a Serviciul Fiscal de Stat, la întreprinderea respectivă nu era angajată nici o persoană cu numele Roșcovan Oleasea. Însă aceasta se regăsește în lista de personal al întreprinderii „Rodicons” SRL. Începând cu 21.09.2018, calitatea de administrator al întreprinderii „Sor Build Group” SRL este deținută de Chirică Vasile. Chiar și adresa de e-mail a întreprinderii „Sor Build Group” SRL conține sintagma rodicons, identică cu denumirea întreprinderii „Rodicons” SRL.

Având în vedere că la procedurele de achiziții publice a participat și „Rodicons” SRL, se concluzionează existența unui schimb de informații strategice și mimarea concurenței între aceste 2 întreprinderi.

Un alt fapt constat este încheierea unui acord anticoncurențial între întreprinderile „Sor Build Group” SRL și „Dumistroy” SRL, în vederea participării cu oferte trucate la procedura de achiziții publice.

În multe cazuri, compania câștigătoare în procedurile de achiziții publice era „Dumistroy” SRL, care obișnuia să-și retragă oferta din diverse motive, ca ulterior să fie desemnată câștigătoare „Sor Build Group” SRL.

Consiliul Concurenței a aplicat următoarele amenzi companiilor menționate:

  • „Rodicons” SRL - 91 720,12 lei;
  • „Sor Build Group” - 203 921,95 lei;
  • „Dumistroy” SRL - 45 757,68 lei.

Mai multe detalii despre achizițiile publice din perioada 2016-2017, dar și despre schemele efectuate de companiile „Rodicons” SRL, „Sor Build Group” SRL și „Dumistroy” SRL aflați din decizia plenului Consiliului Concurenței.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile