Logo Realitatea.md

OFICIAL: Klaus Iohannis a fost obligat de Curtea Constituțională să o revoce pe Laura Codruța Kovesi

30 Mai 2018, 17:38 // În lume

Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, a decis Curtea Constituțională.

Astfel, Curtea Constituțională (CCR) a stabilit că există un conflict juridic de natură constituţională între preşedintele Klaus Iohannis şi Guvern, după ce şeful statului a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi la propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Foto simbol

În comunicatul emis după încheirea ședinței, CCR a menționat negru pe alb ”Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”. Decizia a fost luată cu șase voturi pentru și trei împotrivă. 

Potrivit documentului, judecătorii CCR au constat că ”Preşedintele României, întemeiul prevederilor art.94 lit.c) din Constituţie, nu are o putere discreţionară proprie în cadrul procedurii de revocare, ci o putere de verificare a regularităţii acesteia”. ”Rezultă că prerogativa Preşedintelui României de a revoca procurorul din funcţia de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii”, afirmă sursa citată.

Astfel, Preşedintele României nu are ”competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie iniţiată, în condiţiile legii, de ministrul justiţiei”. Or, în cauza de faţă, preşedintele României a refuzat emiterea decretului de revocare a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe motive de oportunitate, şi nu de legalitate, ceea ce a creat un blocaj în privinţa exercitării autorităţii ministrului justiţiei asupra activităţii procurorilor. ”Prin urmare, conduita Preşedintelui României de a nu-şi exercita competenţele potrivit Constituţiei a determinat imposibilitatea ministrului justiţiei să îşi exercite competenţele constituţionale conferite de art.132 alin.(1) din Constituţie, ceea ce a determinat un conflict juridic de natură constituţională”, se afirmă în document. De asemenea, Curtea, având în vedere jurisprudența sa, a stabilit şi conduita constituţională care trebuie urmată, respectiv ”emiterea, de către Preşedintele României, a decretului de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”.

Amintim că în luna februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat declanşarea procedurilor de revocare din funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi. Ca motivație pentru schimbarea șefei DNA, Toader a prezentat un raport de 36 de pagini, cu 20 de puncte, care prezintau 20 de “categorii de acte şi fapte” din perioada februarie 2017 - februarie 2018.

În replică, în 16 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA, spunând că motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă.

VEZI ȘI:

Klaus Iohannis va susține azi declaraţii, în contextul procedurii de revocare a şefei DNA - Laura Codruţa Kovesi

Klaus Iohannis refuză revocarea șefei DNA: Motivele ministrului n-au fost de natură să mă convingă (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile