Logo Realitatea.md

Oficial! PAS propune cea mai scurtă cale pentru dizolvarea actualului Parlament și declanșarea alegerilor

21 Ianuarie 2021, 17:46 // Politica

PAS propune Parlamentului să adopte printr-o hotărâre o Declarație prin care deputații se angajează că nu vor participa la două ședințe ale Parlamentului la care se va examina votul de încredere pentru un eventual Guvern. O propunere în acest sens a fost făcută astăzi de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„Cea mai simplă și, totodată, scurtă cale pentru dizolvarea actualului Parlament și declanșarea alegerilor anticipate este neîntrunirea cvorumului în două ședințe ale Parlamentului la care se va examina programul de activitate și lista unui eventual Cabinet de miniștri. Conform jurisprudenței Curții Constituționale, lipsa cvorumului echivalează cu respingerea solicitării de învestitură. Astfel, s-ar întruni circumstanțele constituționale pentru dizolvarea Parlamentului prevăzute la art.85 alin.(2) din Constituție, iar Președintele țării, deși are o discreție în acest sens, ar putea emite Decretul privind alegerile anticipate”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Deputatul PAS precizează că propunerea date este în faza unui proiect, care încă poate fi ajustat, definitivat, așa încât să includă exhaustiv toți pașii și termenii pentru a se ajunge la alegerile anticipate.

„Adoptarea Declarației nu garantează 100% că cei care o vor vota o vor implementa cap coadă. Dar cel puțin ca mesaj public nu se va mai putea perpetua situația în care parcă toți spun că doresc anticipate, dar, pe de altă parte, folosesc tertipuri de genul „hai să mai vedem”, „vrem să salvăm țara și omenirea”, în realitate fiind vorba de dorința prelungirii activității actualului Parlament. Reiterez nu știu a câta oară învestirea chiar și a celui mai bun Guvern din lume duce, pe de o parte, la continuarea dezastrului care este acum, or nici un executiv nu poate să funcționeze normal și să fie performant fără un Parlament care îl sprijină, iar, pe de altă parte, conduce la amânarea (în cel mai bun caz) a alegerilor pentru un nou Parlament”, a conchis Sergiu Litvinenco.

Amintim că, ieri seara, în presă a apărut un document, prin care Partidul Acțiune și Solidaritate vrea să propună ca în Legislativ să fie votată o hotărâre prin care aleșii poporului își asumă politic că nu vor vota candidații la funcția de premier propuși de președinta Maia Sandu, ceea ce ar duce ulterior la provocarea dizolvării Parlamentului.

La același subiect:

Dodon consideră că PSRM nu trebuie să voteze pentru candidatul pe care Maia Sandu urmează să-l

Sancțiuni pentru Maia Sandu? Poziția președintei în raport cu refuzul înaintării unui premier

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile