Logo Realitatea.md

Oficialii moldoveni vor putea intra în Transnistria fără aviz în scris. Oficialii transnistreni, la fel, dar în Moldova

17 Septembrie 2019, 08:14 // Politica

Începând cu 16 septembrie, oficialii moldoveni vor putea intra pe teritoriul regiunii transnistrene fără aviz în scris. Anunţul a fost făcut de vicepremierul pentru Reintegrare, Vasilii Şova, la şedinţa de vineri a Guvernului. Ulterior, așa-zisul ministru de externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, a spus că și „oficialii transnistreni, la fel, pot intra în Moldova fără aviz prealabil”.

Înţelegerea a fost încheiată joia trecută, în cadrul procesului de negociere a reglementării transnistrene. Aceasta se referă la deplasările private în localitățile din Transnistria și la tranzitarea regiuni, scrie Infotag.

„Problema circulaţiei libere este legată direct de problematica cauzelor penale motivate politic împotriva cetățenilor RMN. Proiectul respectiv al deciziei protocolare a fost pregătit de partea transnistreană și trimis colegilor moldoveni. Reprezentantul politic al Republicii Moldova (Șova – „I.”) a informat despre o întâlnire personală cu procurorul general pentru pregătirea etapei practice de soluționare a acestei probleme umanitare acute. Sperăm că documentul va fi semnat la reuniunea 5+2”, a spus Vitalii Ignatiev.

Potrivit lui Ignatiev, s-a ajuns la o înţelegere privind realizarea unui proiect-pilot, prin care partea moldovenească s-a angajat să nu creeze condiții discriminatorii pentru circulația tuturor oficialilor transnistreni, fără excepție, pe teritoriul Moldovei.

„Partea moldovenească recunoaște existența unei astfel de categorii ca oficiali transnistreni. Acești cetățeni se vor afla în Republica Moldova sau vor traversa frontiera statului vecin fără riscul de a li se aplica vreo formă de discriminare de genul reținere la frontieră, percheziții, control minuţios la aeroport etc. Totodată, partea moldovenească și-a confirmat oficial angajamentul de a rezolva cea mai importantă problemă, cea legată de cauzele penale”, a spus el.

Diplomatul a spus că un moment important al proiectului-pilot este faptul că oficialii moldoveni „nu pot desfășura nicio politică activitate sau de serviciu pe teritoriul RMN”. Este vorba de faptul că Transnistria va anula procedura de avizare pentru funcționarii statului vecin „care vin în republică sau în tranzit doar în scopuri personale, de exemplu, într-o excursie la Cetatea Bender”.

„Ei vor putea face acest lucru la fel ca toți ceilalți cetățeni ai Moldovei, în baza pașaportului. Sperăm că proiectul-pilot își va arăta eficiența și va fi un prim pas către soluționarea problemelor circulaţiei libere și cauzelor penale, iar principalii parametri ai înţelegerii vor fi stipulaţi la viitoarea reuniune în formatul 5+2”, a concluzionat el.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață