Logo Realitatea.md

Ofițeri FSB, mercenari și suspecți de asasinate! Mai multe despre oamenii Kremlinului, angajați de Dodon pentru campania sa

26 Octombrie 2020, 14:19 // Politica

Toate campaniile electorale din Republica Moldova de până acum au fost cu implicarea forțelor externe, însă cea mai activă și nocivă implicare a avut-o de fiecare dată Kremlinul. Prin tehnologii electorale murdare, candidați marionete, milioane de euro pompați în televiziuni, ziare, site-uri de știri și cadouri electorale. Cultul trecutului sovietic glorios și a Rusiei puternice este alimentat nonstop, dar mai ales în timpul campaniilor electorale. Deschide.md scrie că Moldova a fost mereu ținta influențelor, presiunilor dar și agresiunilor militare directe a Rusiei. Rusia mereu a intervenit cu mâna de fier în orice aspirație a moldovenilor către o apropiere de Europa și valorile general europene. De-a lungul anilor, s-au inventat zeci de ideologii, proiecte, limbi, istorii și alte modele de influențare, inclusiv Fake-uri alimentate de politicieni, artiști, scriitori, iar mai nou influenceri – toate pentru a ține Republica Moldova în orbita Kremlinului – indiferent de dorința cetățenilor, care de fiecare dată au contat cel mai puțin sau nu au contat deloc.

Ultimele săptămâni la Chișinău s-a tot vorbit despre desantul de polit-tehnologi ruși care coordonează campania prezidențială a lui Igor Dodon. Au scris despre asta zeci de surse media, dar mai ales centrul Dossier și RISE Moldova.

Investigând alte aspecte ale acestor consultanți din coridoarele Kremlinului am descoperit noi informații. Din investigația de mai jos se poate vedea cum au ajuns să îl coordoneze pe Igor Dodon mercenari ai armatei private Wagner, polit-tehnologi implicați în scandaluri de omor a jurnaliștilor ruși și cum agenda Președintelui țării este făcută de agenți FSB și angajați ai Președintelui Putin.

Toate personajele din această investigație nu sunt la prima deplasare de serviciu în Moldova. Toți au fost parte și din alte campanii electorale și nu doar din Moldova, dar mai ales, echipa de bază – formată din 10 oameni care s-a coagulat la alegerile locale din Chișinău, din toamna lui 2019.

Protagoniștii au fost parte și din campania electorală pentru Chișinău, unde victoria lui Ion Ceban a fost la câteva procente - procente „muncite“ cu greu de desantul para-militar electoral trimis din Rusia. 

Cum lucrează echipele din Rusia?

Echipa din Moldova e divizată în trei părți.

Echipa de comunicare, PR, jurisprudență și propagandă – care este condusă de Olga Grak.

Echipa de politologi, psihologi, sociologi și ideologogi care e condusă de Leonind Gonin.

Și „echipa de forță”. Desantul de agenți FSB și SVR, mulți din ei sub acoperire, cu nume fake, condusă de Yuri Gudilin.

Centrul operativ a desantului rusesc e pe Serghei Lazo 25 din Chișinău. La sediul oficial al PSRM și unde e și staff-ul electoral al lui Igor Dodon. Ședințele comune se fac chiar în biroul de la partid al lui Igor Dodon, dar și în sala de ședințe a partidului, de unde periodic vedem poze de grup cu membrii PSRM – majoritatea executori orbi ale tehnologiilor speciale electorale realizate de serviciile secrete rusești în spațiul CSI.

Tot acolo se află și sediul juridic al Exclusiv Media - compania principală de media a socialiștilor, prin intermediul căreia se difuzează materialele de propagandă și dezinformare. De acolo se coordonează campaniile TV, online, radio dar și lucrul echipelor pe teren.

Tot de acolo pleacă și instrucțiunile pentru site-urile Fake preluate de la Plahotniuc și coordonate de Adela Railean și Oleg Cristal dintr-un alt sediu de pe strada Albișoara. 

Marea parte a echipei ruse sunt și acum la Chișinău, dar toți au fost în Moldova în această toamnă. Majoritatea lor s-a întâlnit personal cu Igor Dodon - „candidatul independent”, această poziționare de asemenea fiind o invenție a echipei ruse.

De menționat, consultanții ruși ai Președintelui Dodon folosesc diverse instrumente tehnice securizate, sisteme de comunicare ale serviciilor speciale, închise, în care sunt create grupuri de lucru și unde se discută strategiile și se face schimb operativ de informație. Toate comunicările și informațiile sunt maxim secretizate pentru a nu apărea în public. Tot acolo se dau indicații privind tendințele care trebuie să apară în sondajele desenate, se definitivează materialele electorale, precum și se fac discuțiile organizatorice.

La fel, se folosesc și sisteme complexe de colectare și interpretare a datelor – cum ar fi PRIZMA. PRIZMA este un sistem al serviciilor de informații prin care se colectează date din toate sursele electronice, toate rețelele sociale, se analizează și se modelează diverse scenarii. Acest sistem permite să se livreze și publicitate sau mesaje electorale micro-targetate și sa se influențeze anumite grupuri de oameni, separat de celelalte. Așa sisteme s-au folosit și în Brexit-ul din Marea Britanie și în imixiunile serviciilor speciale rusești în alegerile din Statele Unite. Aceleași tipuri de publicitate și mesaje targetate folosește și Igor Dodon în campania sa.

De remarcat sunt și sumele exorbitante care se cheltuie pe canalele media YouTube și Google, care pe de o parte nu pot fi verificate, iar de alta parte se cheltuie zeci de mii de euro pentru ca filmulețele electorale ale lui Dodon să adune sute de mii de vizualizări.

Echipa polit-tehnologilor ruși

Olga Grak este principalul consultant politic și conducătorul grupului de comunicare al candidatului Igor Dodon. Cel mai experimentat și pro activ membru al grupului de  consultanți politici din Rusia implicat în campania lui Igor Dodon.

De remarcat faptul că Olga Grak a fost șefa staff-ului de campanie și al lui Ion Ceban și în alegerile primarului general al capitalei. Ea a coordonat echipa de comunicare a lui Ion Ceban pe toate aspectele, inclusiv ceea ce ține de PR negru și atacuri la contracandidatul său principal Andrei Năstase. 

Născută în Belarus, în anii 90, împreună cu familia sa ajunge în enclava rusă Kaliningrad. Aici, împreună cu fratele său, Mihail Grak, cunoscut politehnolog în Kalinigrad, se implică în consultanța politică. Mihail Grak a studiat la jurisprudență la Academia de Poliție și a fost consultat principal și șef de cabinet la Nikolai Tsukanov, fostul guvernator a Kaliningradului din partea partidului prezidențial Edinaya Rossia și acum reprezentant plenipotențiar a lui Putin în regiunea Ural. Tot acolo, în Kaliningrad, Olga Grak face cunoștință cu Veaceslav Smirnov, pe atunci ofițer de presă la guvernatorul Tsukanov și politehnolog în cadrul la mai multe campanii de rezonanță și autor a mai multor scheme negre și escrocherii electorale.

Yuri Gudilin este un ofițer al direcției 5 „relații internaționale” a serviciul FSB. Provine dintr-o familie de militari de carieră și a muncit prin diferite țări a fostei URSS, fiind specializat pe operațiuni speciale și contra-propagandă. Oficial se prezintă ca fiind demisionat din serviciul FSB pentru a se ocupa de tehnologii electorale. Chiar și așa, este prezent în aproape toate regiunile ostile rușilor.

Leonid Gonin este unul din cei mai cunoscuți politologi din Rusia. Specialist experimentat, cu un bagaj enorm de cunoștințe și polit-tehnolog. Se specializează pe campanii electorale în regiuni și în psihologia maselor. A fost și el antrenat în campania lui Ion Ceban și este prieten și cu majoritatea socialiștilor pe Facebook.

Liudmila Saburova - candidat în științe filozofice a Academiei de Științe a Rusiei. Departamentul pentru Cercetare în Etnopolitică și Forme Statale. Pe poziția de Cercetător Principal, având și titlul academic de profesor asociat.

În biografia sa, Liudmila Saburova se laudă cu peste 120 de proiecte sociologice la comanda guvernului rus. Este un sociolog cu experiență vastă, specializată pe studii sociologice, demografice și politice, principalul comanditar fiind guvernul de la Moscova.

Alexey Chuchmarev este un polit-tehnolog rus, specializat pe proiecte electorale speciale. Cum se laudă pe un site de angajări, Alexey se ocupă de lucru cu comisiile electorale, observatori, conlucrarea cu autoritățile locale și mass-media. Organizează manifestații în masă, întâlniri electorale și lucru în „teren”.

În Moldova, Aleksey Chuchmarev se ocupă de organizarea echipelor de activiști PSRM din teritoriu și coordonează agenda lor cu centrul de la Chișinău. Instruirea echipelor de agitatori, instruirea reprezentanților locali și a observatorilor din ziua alegerilor.

Serghei Galiev este colegul de campanie și vechi prieten a Olgăi Grak. Este un avocat și jurist din același Kaliningrad. Are o mare experiență în jurisprudența electorală și este în topul celor mai buni juriști electorali din Rusia. Mai multă informație aici, la fel și dovada că muncește de mulți ani cu Olga Grak. 

Articolul integral poate fi citit pe site-ul surse citate, accesând acest link.

Citeste tot despre: Igor Dodon, kremlin
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile