Logo Realitatea.md

Olandezul extrădat din Georgia pentru abuzarea sexuală a doi frați din Cahul, eliberat sub control judiciar

09 Decembrie 2019, 12:39 // Societate

Olandezul care a abuzat sexual doi copii minori, frați în vârstă de 5 și 10 ani la acea vreme, a fost eliberat din arest preventiv. Demersul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de prelungire a arestului preventiv în privința cetățeanului străin a fost respins de Judecătoria Cahul, Sediul Central. Procurorii însă consideră ilegală această încheiere judecătorească și vor reacționa în limitele prevăzute de lege.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, ședința de judecată a avut loc duminică, 8 decembrie, așa cum expira măsura preventivă menționată. Însă, completul de judecată a respins demersul procurorilor PCCOCS, dar a dat curs solicitării avocatului inculpatului și a revocat măsura preventivă arestul preventiv, în liberarea provizorie sub control judiciar.

Inculpatul cu vârsta de 60 de ani riscă pedeapsa cu închisoarea de la 15 la 20 de ani sau detenție pe viață. După extrădarea olandezului din Georgia în Republica Moldova, acesta s-a aflat în arest preventiv, până în ședința preliminară în instanța de fond.

Vedeți și: Olandez de 60 de ani, riscă detenție pe viață în Moldova pentru abuzarea sexuală a doi frați minori din Cahul

Amintim că inculpatul este dat în căutare de autoritățile europene și a fost extrădat la Chișinău, din Georgia, la solicitarea procurorilor PCCOCS, care îl învinuiesc de exploatarea sexuală a doi copii în perioada 2015-2018, care provin dintr-o familie cu patru copii. Abuzul a continuat și în România, unde învinuitul invita familia în ospeție. Ulterior, acesta a obținut o procură notarială, care-i permitea să circule cu copilul în afara țării fără părinții acestuia.

Crima de care este învinuit cetățeanul străin a fost comisă pe fundalul adresării părinților la diferite persoane din sat pentru ca să-i ajute la achitarea creditului bancar pentru noua casă. În context, au intervenit și persoane străine care se aflau în sat, cu scopul să-i ajute. Unul din aceștia a fost și inculpatul, care însă a promis că-i va ajuta la reparația noii case. Ajutorul promis nu a fost acordat, în schimb și-ar fi camuflat crima printr-o relație de încredere cu familia, așa cum îi ducea pe copii la distracții.

Procurorii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale l-au trimis pe inculpat în judecată după ce autoritățile au fost sesizate de către notarul care i-a eliberat procura în baza căreia putea circula cu copiii în afara țării, fără părinții acestora, dar și ca urmare a sesizării primăriei din sat, care a convocat o comisie și a cerut anularea procurii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile