Logo Realitatea.md

Oleg Voronin, la funeraliile lui „Kitaeț”. Tatăl său: „Va fi convocată familia și vor fi mari discuții”

15 Octombrie 2020, 09:52 // Societate

Fostul președinte de țară, actualul lider al PCRM, Vladimir Voronin, a spus că a rămas șocant când a aflat că fiul său, Oleg Voronin, a fost prezent la funeraliile controversatului om de afaceri, Mihail Aizin, cunoscut în lumea interlopă ca Kitaeț și lider al unui grup criminal organizat. Despre asta a fost întrebat la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Și eu l-am văzut pe site-ul dvs, și pentru mine a fost un șoc, am rămas portret. Eu niciodată nu am avut discuții cu el despre relații cu acest personaj. Eu singur nu am explicații. Cu flori, fără flori, nu contează. Eu nu pot spune ce are în minte un bărbat care are 58 de ani, acest Oleg Voronin. La 58 de ani ar fi normal să se orienteze, nu doar Oleg Voronin, ci oricine”, a declarat Vladimir Voronin.

Mai mult, fostul președinte spune că acest subiect va fi discutat în familie: „E puțin spus supărat, vor fi mari razborci. Va fi convocată familia și vor fi mari discuții. Pentru mine e o lovitură, în mod serios și responsabil. Nu înțeleg de ce trebuia să facă această prostie”.

Totodată, Vladimir Voronin consideră că Igor Dodon l-a decorat pe Mihail Aizin cu Gloria Muncii la ordinul cuiva. „Eu cred că el a fost rugat de cineva foarte concret. Nu am suspiciuni pe nimeni. Aceasta este o excepție. El nu a fost hoț în lege, el a fost autoritate a lumii criminale”, a mai spus acesta.

  • Ce a fost până la moartea lui „Kitaeț”?

Mihail Aizin s-a infectat cu coronavirus de tip nou, fiind internat la Spitalul Republican. Starea sa era extrem de gravă, iar într-un final a decedat. Cel puțin asta se susține oficial.

Înainte de asta, numele interlopului a apărut des în presă, în special după ce președintele Igor Dodon l-a decorat cu „Gloria Muncii”. Atunci, Președinția s-a eschivat și a spus că nu știa că-i vorba de un cunoscut lider al unui grup criminal.

Interlopul a fost un apropiat al lui Valerii Rotari, alias Zelionâi, un alt lider al lumii interlope a anilor 90, împușcat în 1999. Larisa Nefiodkina, văduva lui Rotari, a declarat într-un interviu că Mihail Aizin era invitat la toate sărbătorile și evenimentele de familie.

În 2004, când Vladimir Voronin, pe atunci șef de stat, a declarat război criminalității organizate, Mihail Aizin a fost arestat. După ce a fost eliberat, acesta a plecat împreună cu fratele său în Germania și a investit banii în afaceri, inclusiv în Republica Moldova, fiind și deținătorul lanțului Fidesco.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile