Logo Realitatea.md

Ombudsmanul, informat de Ministerul Sănătății: La Spitalul de Psihiatrie din Chișinău sunt 21 de bolnavi și 11 cadre medicale, confirmate cu COVID 19

09 Aprilie 2020, 18:30 // Actualitate

La Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău sunt 21 de bolnavi și 11 cadre medicale confirmate cu coronavirus de tip nou.  Bolnavii sunt tratați nemijlocit în spital conform protocoalelor și ghidurilor Ministerului Sănătății. Pacienții cu COVID-19 nu sunt transferați în alte instituții în virtutea specificului diagnosticului în legătura cu care au fost internați. Cu un astfel de răspuns a venit Ministerul Sănătății către Avocatul Poporului, care a solicitat informații despre situația epidemiologică de la Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău.

Potrivit Ombudsmanului, 49 de pacienți, care s-au aflat în contact cu personalul medical și bolnavii infectați au fost testați, îmbolnăvirea nefiind confirmată. De asemenea, Avocatul Poporului a fost informat despre faptul că în prezent în carantină la domiciliu se află 124 de persoane. Instituția este asigurată cu material biodistructiv și echipament de protecție.

Avocatul Poporului apreciază înalt deschiderea de care a dat dovadă MSMPS, Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău și operativitatea cu care au furnizat informațiile solicitate. Ombudsmanul va monitoriza în continuare starea de lucruri de la Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău și rămâne în așteptarea informațiilor despre situația epidemiologică din cadrul Spitalele de psihiatrie Bălți și Orhei, din instituțiile rezidențiale aflate în subordinea acestui Minister, precum și despre acțiunile întreprinse deMinisterul Sănătății, pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19, asigurarea siguranței și securității pacienților și a cadrelor medicale de la instituțiile vizate”, se menționează într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Amintim că, astăzi Avocatul Poporului a solicitat Ministerului Sănătății informații despre situația epidemiologică din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău, Spitalele de psihiatrie Bălți și Orhei, din instituțiile rezidențiale aflate în subordinea acestui Minister, precum și despre acțiunile întreprinse pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19, asigurarea siguranței și securității pacienților și cadrelor medicale de la instituțiile vizate.

Precizăm că, din numărul total de cazuri confirmate astăzi - 115 la număr, 31 sunt din sistemul medical, printre care: medici- 4, felceri- 3, asistenţi medicali- 10, famacişti- 1, personal auxiliar- 13 persoane. În total sunt confirmate 348 cazuri de infectare a personalului medical.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 0.0000%
USD USD 17.3920 0.0000%
RUB RUB 0.2515 0.0000%
RON RON 4.0272 0.0000%
UAH UAH 0.6518 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile