Logo Realitatea.md

Omul responsabil și aplicația prin care ar fi fost înregistrate discuțiile pentru Plahotniuc

14 Iulie 2020, 10:35 // Politica

Mihai Cucoș este numele șefului Departamentului IT al Partidului Democrat (PDM), pe vremea când Vlad Plahotniuc guverna întreg sistemul Republicii Moldova, arestat preventiv, fiind bănuit de favorizarea și participarea activă la activitatea organizației criminale organizate conduse de fostul lider, în cadrul dosarului fraudei bancare. Newsmaker.md scrie cu referire la surse, care au preferat să-și păstreze identitatea în anonimat, că tot el ar fi omul responsabil de stocarea convorbirilor de pe aplicația confidențială - „Bria” - utilizată de mai mulți politicieni din țară.

Foto: Newsmaker.md

„Plahotniuc a subscris în această aplicație întreg partidul, miniștrii săi, procurorii, polițiștii și alți politicieni. Toate înregistrările se acumulau pe serverul de care avea grijă Cucoș. Cucoș avea acces la toate convorbirile și, atunci când trebuia de tăiat ceva, Plahotniuc apela. El era responsabil de aceste întrebări delicate”, a povestit una din sursele Newsmaker.md, cu precizarea că a avut un telefon cu o astfel de aplicație, dar nu a utilizat-o.

O altă sursă a confirmat că exista „o conexiune internă prin intermediul căreia toți discutau”, pentru care Vlad Plahotniuc a împărțit „oamenilor săi” telefoane. Doar că această sursă nu știe nimic despre aplicația „Bria” despre care a spus prima sursă.

Pe lângă aceasta, Mihai Cucoș ar fi fost veriga dintre Vlad Plahotniuc și compania „Insidown” care apare în dosarul despre furtul miliardului. Compania cipriotă a fost fondată în decembrie 2010, având ca fondatori alte două companii offshore - „Belserve Consultants Limited” și „Vaspaco Properties Limited”.

În noiembrie 2014, „Insidown” a cumpărat acțiuni de la Victoriabank de până la 5%. Potrivit documentelor prezentate Băncii Naționale, beneficiarul era un cetățean german, dentist de profesie, medicul Peter Paul Fischer (Fischer Geb. Tabsch Peter Paul). S-a vehiculat că, de fapt, în spate ar fi fost Ilan Șor, care avea influențe în cercuri influente ruse.

Un an mai târziu, s-a aflat că domain-ul insidown.com, identic cu denumirea companiei, Mihai Cucoș l-a înregistrat în jurisdicția germană. Deși compania are indicat în datele domain-ului numele Fischer, în caseta cu adresa electronică a registratorului apare - mihai@econet.md.

Conform bazei de date MoldData.md din 2015, această adresă elecronică era înregistrată pe numele lui Mihai Cucoș de pe email-ul mihai@nobil.md. Pe atunci, el reprezenta interesele companiei „Finpar Invest”, deținătoarea teritoriului pe care a fost construit hotelul lui Plahotniuc - „Nobil”. Însuși Cucoș a declarat jurnaliștilor că nu ține minte dacă a înregistrat sau nu un astfel de domain.

În prezent, domain-ul econet.md nu este activ.

Mai mult, soția lui Mihai Cucoș, Lidia Cucoș, a fost directoare executivă a Fundației lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, fondul căreia a încetat să funcționeze la câteva luni, după ce fostul lider al PDM a părăsit Republica Moldova în secret, de la cedarea puterii în iunie 2019 în favoarea coaliției formate de Blocul ACUM și PSRM.

Lidia Cucoș a spus că fundația și-a suspendat activitatea în legătură cu restructurarea acesteia, care, se pare că are loc până în ziua de azi...

CITEȘTE ȘI:

PCCOCS a descins la fostul sediu al PDM în această dimineață

Avocatul lui Vlad Plahotniuc a calificat perchezițiile la fostul sediu al PDM drept ilegale

Roadele perchezițiilor PCCOCS la fostul sediu PDM. A fost reținut șeful departamentului IT și ridicate probe

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4666 0.8093%
USD USD 17.1944 0.2542%
RUB RUB 0.2265 0.8011%
RON RON 4.1989 0.7873%
UAH UAH 0.6058 -0.0989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile