Logo Realitatea.md

ONG-urile cer adoptarea legii privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată

30 Noiembrie 2020, 14:22 // Societate

ONG-urile solicită definitivarea proiectului de lege nr. 301/2016 privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată de către Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, luând în considerare recomandările făcute pe marginea acestuia de organizațiile naționale în cadrul consultărilor publice din martie 2020 și a organizațiilor internaționale. S-a făcut și un apel public!

În data de 8 decembrie 2016, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege nr. 301 ce reprezintă un set de amendamente legislative ale Codului penal și Codului contravențional, care are drept scop definirea clară a motivelor de prejudecată, ură și dispreț, revizuirea infracțiunilor de bază și a agravantelor care vizează faptele motivate de ură, prejudecată și dispreț. În aceeași ședință s-a decis că pentru a doua lectură se va comasa  proiectului de lege nr. 277 din 20.06.2016 cu proiectul de lege nr. 301 din 01.07.2016, avînd în vedere că ambele proiecte conţin reglementări ce vizează modificarea şi completarea mai multor articole din aceleaşi acte legislative (Cod penal, Cod Contravenţional), proiectul de bază fiind nr. 301/2016.

Ulterior, acest proiect de lege a fost remis Ministerului Justiției pentru revizuire. Drept urmare, în data de 22 octombrie 2019, au fost organizate consultări publice cu reprezentanții societății civile, membrii comisiilor parlamentare (Comisia pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice, Comisia Juridică, Numiri și Imunități) și reprezentanții Ministerului Justiției, în cadrul căreia reprezentanții societății civile au propus un set de amendamente menite să îmbunătățească calitatea proiectului propus.

Consultări repetate au fost organizate în data de 5 martie 2020 de către Comisia Juridică, Numiri și Imunități, iar în cadrul acestora reprezentanții socetății civile precum și Consiliul pentru Prevenire și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității au reiterat asupra necesității includerii în varianta definitivată a proiectului de lege amendamentele propuse de către aceștia. În urma consultărilor publice, Comisia Juridică, Numiri și Imunități a stabilit ca în decurs de 10 zile să examineze amendamentele propuse și să definitiveze proiectul de lege pentru a-l transmite spre adoptare Plenului Parlamentului.

În data de 6 martie 2020, în cadrul ședinței Plenului Parlamentului, Comisia Juridică, Numiri și Imunități a solicitat transferarea examinării proiectului de lege nr. 301 pentru o altă zi, pe motiv de necesitatea a examinării propunerilor înaintate de societatea civilă și definitivarea proiectului pînă la examinarea în lectura a doua.

În acest sens, mai multe organizații ale societății civile reiterează importanța revenirii asupra procesului de defintivare a proiectului de lege nr. 301 prin acceptarea amendamentelor formulate de organizațiile neguvernamentale pentru aplicarea cât mai eficientă a viitoarelor prevederi din Codul Penal și Codul Contravențional.

Infracţiunile motivate de prejudecată reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului, fapt care necesită o reacție adecvată și acțiuni eficiente. Aceste fapte  reprezintă o preocupare serioasă în lume, iar obiectivul abordării şi combaterii adecvate a infracţiunilor cu motivaţie discriminatorie este asumat la nivel internaţional, precum şi la nivel naţional în multe ţări care au adoptat politici strategice specifice.

„Necesitatea prevenirii și combaterii acestor infracțiuni, de rând cu stabilirea unui cadru normativ eficient, educarea toleranței și nediscriminării în societate, dar și pregătirea profesională a personalului implicat în justiția penală trebuie să fie o prioritate în domeniul juridic. Doar prin aplicarea eficientă a legislației referitoare la infracțiunile motivate de prejudecată se vor stimula și dezvolta valorile sociale ale egalității. Or condamnarea reală a cazurilor bazate pe prejudecăți va avea ca efect transmiterea unui mesaj clar despre netolerarea unor asemenea acte într-un stat de drept, în care demnitatea umană, drepturile și libertățile fundamentale reprezintă valori supreme”, scrie într-un comunicat de presă.

Apelul a fost semnat de: Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare; AO Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM); AO Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M”; AO Centrul de Resurse Juridice (CRJM); AO Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD); Asociația Promo-LEX; Ana Furtună; AO Uniunea Organizațiilor Invalizilor din RM; AO Asociația de Reabilitare a Invalizilor din RM; AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM); AO Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD); Asociația Națională a Mediatorilor Comunitari din R.M.; Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD); A.O. Keystone Moldova și A.O. Inițiativa Pozitivă.

Citeste tot despre: apel public, ONG-uri
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0739%
USD USD 17.2814 0.1640%
RUB RUB 0.2358 0.8986%
RON RON 4.3095 0.0859%
UAH UAH 0.6162 -0.0973%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile