Logo Realitatea.md

ONU a aprobat rezoluția Republicii Moldova privind retragerea trupelor militare ruse din Transnistria (VIDEO)

22 Iunie 2018, 19:14 // Actualitate

Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Astfel, pentru acest proiect au votat 64 membri ai ONU. 

Foto: Digi24

„Proiectul rezoluției pe care am onoarea să-l prezint, se bazează pe o întrebare politică pe fonul conflictului îndelungat într-o regiune din Republica Moldova. Mai mult de 25 de ani, grupurile operative a trupelor ruse și armele lor se află pe teritoriul Moldovei fără acordul lor. Acest lucru nu corespunde regulilor ONU și contravine independenței Republicii Moldova. Aceasta este ideea principală a tuturor rezoluțiilor votate în trecut de către ONU. Cerem analiza Adunării Generală în legătura cu prezența ilegală militară pe teritoriul statelor ONU. Proiectul rezoluției nu poate fi analizat ca o acțiune neprietenoasă împotriva altui stat membru sau ca încercare de a transpune discuția pe o altă platformă. Acest proiect are drept scop fortificarea susținerii ONU cu referire la statul membru, suveranitatea și integritatea căruia sunt subminate prin prezența militară ilegală a altui stat”, a declarat ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. 

Coautori ai proiectului de rezoluției prezentat de Republica Moldova sunt Canada, Republica Cehă, Georgia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Marea Britanie și Ucraina. 

De menționat, că reprezentantul Federației Ruse a insistat pe anularea rezoluției, argumentând că guvernarea Republicii Moldova nu a analizat suficient acest subiect și se dezice de susținerea și garantul reglementării problemei transnistrene. 

„Susținem formatul de negocieri 5+2, Federația Rusă este garant al păcii și reglementării în regiunea transnistreană. Este foarte importantă menținerea unui dialog de încredere, stimă reciprocă. Noi credeam că în ultima perioadă au apărut mai multe motive pentru optimism, de aceea am fost foarte dezamăgiți și mirați când am văzut că delegația Republicii Moldova a adus proiectul său în Adunarea Generală în grabă și fără a efectua consultări asupra textului. Metode atât de stranii asupra documentelor nu duce la un consens și împiedică principiile transparenței de care ține cont ONU. De aceea suntem încrezuți că analiza proiectului rezoluției astăzi va fi contraproductivă”, a menționat reprezentantul Federației Ruse.

 Totuși, propunerea Rusiei nu a adunat numărul necesar de voturi, fiind respinsă. Iar rezoluția propusă de Republica Moldova a fost acceptată de Adunarea Generală ONU.

Mai jos vedeți lista statelor care au participat la procedura de vot și rezultatele votului:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.8265%
USD USD 17.8856 0.9454%
RUB RUB 0.2723 2.5998%
RON RON 4.1887 0.9058%
UAH UAH 0.7156 1.6766%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile