Logo Realitatea.md

Operațiunea în cazul cuplului, ce fura plăcuțe de înmatriculare și șantaja proprietarii: Mai încet, că mă doare capul (VIDEO)

14 Septembrie 2018, 14:51 // Societate

Poliția Republicii Moldova a făcut publice secvențe din cadrul operațiunii în cazul cuplului de la Soroca, învinuit că fura plăcuțe de înmatriculare și apoi șantajau proprietarii autoturismelor.

Operațiunea a fost desfășurată de către ofițerii Direcției Combaterea Crimei Organizate și Centrului de Analiză a Informației a Inspectoratului Național de Investigații (INI), ofițerii Direcţiei Generale Urmărire Penală, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și cu suportul IP Soroca și IP Orhei.

Suspecții, în vârstă de 38 de ani, dezasamblau plăcuțele de înmatriculare de la mai multe mijloace de transport, preponderent înmatriculate de către autoritățile competente ale altor state, restabilirea cărora este costisitoare.

Ulterior, aceștia amenințau victimele cu deteriorarea, cerând să le fie transmise mijloace financiare în sumă de 600 – 1000 lei, prin intermediul diferitor conturi electronice de tip ”QIWI”, pentru a le fi restituite plăcuțele.

Datorită acțiunilor prompte ale poliției, la 11 septembrie 2018, în orașul Orhei, suspecții au fost reținuți. Totodată, polițiștii au depistat peste 160 de cazuri de sustragere a plăcuțelor din mun.Chișinău și suburbii, mun.Bălți, raioanele Drochia, Soroca, Rîșcani, Sîngerei, Telenești, Orhei, Hîncești, Taraclia, Cimișlia - toate săvârșite de către suspecți.

În urma percheziţiilor efectuate asupra lor şi în automobilul cu care aceştia se deplasau şi pe care îl utilizau la comiterea infracţiunilor, au fost ridicate mai multe obiecte, cum ar fi cartele SIM, telefoane mobile. Obiectele urmează să fie administrate în calitate de probe şi anexate la cauza penală, în vederea dovedirii vinovăţiei ultimilor.

Audiați de polițiști, suspecții şi-au recunoscut pe deplin vina. Polițiști au reușit să recupereze o parte din plăcuțe, care urmează să fie restituite proprietarilor.

Actualmente, suspecții sunt reținuți pentru 72 de ore. Ei riscă pedeapsă cu închisoare de la 5 la 7 ani, cu amendă în mărime de la 42 000 la 67 500 lei.

Ofițerii de investigații continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, precum și complicitatea suspecților la săvârșirea altor infracțiuni analogice comise pe teritoriul țării. Astfel, persoanele care au avut de suferit sunt îndemnate să telefoneze la 112 sau să raporteze cazul la cel mai apropiat sector de poliție.

Acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile