Logo Realitatea.md

Opinia Comisiei de la Veneția, solicitată în Legea Avocatul poporului pentru drepturile antreprenorilor

19 Februarie 2021, 16:00 // Politica

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, deputatul PSRM, Vasile Bolea, și președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, precum și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, au avut astăzi o întâlnire în format de videoconferință cu raportorii Comisiei europene pentru democrație prin drept (Comisia de la Veneția) pe subiectul Legii privind Avocatul poporului pentru drepturile antreprenorilor.

Subiectul discuțiilor l-a constituit proiectul de Lege privind Avocatul poporului pentru drepturile antreprenorilor, la care partea moldavă a solicitat opinia Comisiei de la Veneția.

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a precizat că expertiza Comisiei de la Veneția este extrem de utilă pentru Republica Moldova în eforturile ei de a construi un stat de drept cu o justiție pe deplin funcțională. 

Din partea Comisiei de la Veneția la reuniune au participat raportorii Lydie Err (membru din partea Luxembrugui), Johan Hirschfeldt (membru supleant din partea Suediei), Jørgen Steen Sørensen (membru din partea Danemarcei) și Igli Totozani – expert (Albania).

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Guvernul a decis ca drepturile și interesele mediului de afaceri vor fi apărate de Avocatul Antreprenorilor, o nouă instituție, care ar urma să apară în țară, în conformitate cu Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative prin care se instituie funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor.

Această inițiativă a stârnit nemulțumiri și critici în rândul deputaților, precum și în societate.

Potrivit prevederilor, rolul Avocatul Poporului pentru drepturile antreprenorilor va consta în asigurarea respectării drepturilor şi intereselor legitime ale antreprenorilor de autoritățile publice, de organizații şi întreprinderi, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, de organizațiile necomerciale şi persoanele cu funcții de răspundere de toate nivelurile.

Avocatul Poporului pentru drepturile antreprenorilor urmează să fie numit de Parlament și va activa în mod autonom față de Avocatul Poporului și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului. Modul de numire al Avocatului Poporului pentru drepturile antreprenorilor va fi similar cu cel de numire al Avocatului Poporului și Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, reglementat de Legea nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul).

De asemenea, proiectul prevede modificarea mai multor acte normative care reglementează anumite aspecte conexe activității Avocatului Poporului pentru drepturile antreprenorilor, precum salarizarea acestuia, statutul de demnitar public, dreptul de a sesiza Curtea Constituțională, drepturile procesuale civile și penale, dreptul de a prezenta propuneri de amendare a cadrului normativ etc.

ȘTIRI, VIDEO, NO COMMENT pe Telegram Realitatea/RLIVE TV.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3035 -0.0150%
USD USD 17.5287 -0.1464%
RUB RUB 0.2367 -0.2108%
RON RON 4.3691 -0.0252%
UAH UAH 0.6277 -0.4125%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile