Logo Realitatea.md

Opoziția cere opinia CC în privința posibilității organizării alegerilor parlamentare anticipate în aceeași zi cu cele prezidențiale anticipate (DOC)

27 Mai 2020, 12:33 // Politica

După ce socialistul Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, s-a adresat la Curtea Constituțională solicitând opinia magistraților dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, astăzi deputatul PAS Sergiu Litvinenco, membru al aceleași comisii parlamentare, s-a adresat la CC cu o solicitare similară. Doar că, de această dată, deputatul solicită opinia Curții dacă, alegerile parlamentare anticipate pot avea loc concomitent cu alegerile prezidențiale anticipate. Condiția însă este ca Igor Dodon să-și dea demisia din funcția de șef de stat.

„Dacă vă aduceți aminte, anume Igor Dodon a venit cu această inițiativă. El a spus că vrea să curățe clasa politică de oameni de-ai lui Plahotniuc, de oameni de-ai lui Șor, și a inițiat în spațiul public discuția cu privire la oportunitatea desfășurării concomitente a alegerilor parlamentare anticipate și a alegerilor prezidențiale. Iată că noi îi oferim soluția”, a menționat Sergiu Litvinenco după ce a depus sesizarea la CC.

Potrivit deputatului PAS, acest lucru este posibil conform prevederilor constituționale, iar acum magistrații Curții Constituționale urmează să confirme sau infirme acest fapt. Mai ales că, potrivit lui, „ar fi o chestiune binevenită și din punct de vedere a resurselor bugetare, pentru că în cazul respectiv sunt practic aceleași cheltuieli pe care le-ar suporta bugetul statului”.

Vedeți și: Socialiștii pregătesc terenul?! Vor să afle la Curtea Constituțională dacă eventuale alegeri anticipate pot avea loc în ziua alegerilor prezidențiale

„Dacă Igor Dodon a fost sincer și într-adevăr vrea să curățe Parlamentul de oameni corupți, putred de corupți, oameni de-ai lui Plahotniuc, oameni de-ai lui Șor, atunci nu are decât să dea curs acestei solicitări. Vom vedea și interpretarea Curții Constituționale, dar în principiu dacă a fost sincer și nu a făcut declarații populiste, nu are de ce să nu urmeze această cale.

Sigur că, există un risc pentru Igor Dodon, că prin procesul de curățare a clasei politice de către cetățeni ar putea să fie alungat și el la coșul de gunoi al istoriei, dar ăsta este riscul și pentru Republica Moldova n-ar fi rău dacă clasa politică s-ar curăți de oameni de-ai lui Plahotniuc, de-ai lui Șor și de Igor Dodon”, a conchis deputatul.

Vedeți mai jos textul integral al sesizării:

Doc: Sergiu Litvinenco / facebook.com

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile