Logo Realitatea.md

Opoziția, chiar și guvernarea, strigă „atac la libertatea presei”. Între timp, rămân valabile interdicțiile impuse instituțiilor care difuzează știri despre coronavirus

25 Martie 2020, 20:16 // Politica

Sub paravanul evitării stârnirii panicii printre cetățenii moldoveni cu privire la coronavirusul de tip nou, conducerea de vârf a țării de comun acord a dispus ca SIS să depisteze site-urile care publică știri false și să le blocheze. Până aici e bine, dar mai departe... președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a emis o dispoziție prin care a înăsprit măsurile pentru a eficientiza așa-zisa luptă cu coronavirusul, făcând referire la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale ale cărei decizii în stare de urgență se schimbă în funcție de situația epidemiologică și sunt lege. Instituțiile media din Republica Moldova sunt obligate să prezinte în programele de știri și în emisiunile de dezbateri doar informații confirmate oficial de autorități cu referire la Covid-19, iar moderatorii emisiunilor nu mai au dreptul să-și exprime opinia în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia.

  • Ce nu au voie să facă instituțiile mediatice din Republica Moldova?

În urma dispoziției (documentul de mai sus) semnate de Dragoș Vicol, opoziția parlamentară a venit cu reacții. Potrivit acesteia, președintele Consiliului Audiovizualului ar încerca astfel, la indicația președintelui Igor Dodon, să instituie cenzura.

„Ne exprimăm îngrijorarea și condamnăm ferm acțiunile guvernării și a președintelui Dodon de a închide gura presei! După ce, cu 2 zile în urmă, Comisia pentru Situații Excepționale, prin derogare de la toate prevederile legale și constituționale, a permis Consiliului Audiovizualului să adopte hotărâri cu doar 3 membri, astăzi, vedem motivul – să cenzureze presa”, scrie într-o postare a grupului parlamentar condus de Andrian Candu, „Pro Moldova”.

Deși nu este deputată în Parlament, Maia Sandu, mai ales că fracțiunea PAS este prezentă în plen, a ținut să vină cu o reacție cu privire la scandalul.

  • Între timp, guvernarea acționează în oglindă

La ședința Guvernului de azi, miniștrii au avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova autorii căruia sunt deputații PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca.

„Studiind esența proiectului de lege, am constat că el este un atac banal la libertatea de exprimare, nefiind justificat pe teritoriul Republicii Moldova, fără o analiză de impact și a motivelor care au impus pregătirea acestui proiect de lege. Or, în Republica Moldova, noi probleme de tipul acesta noi nu avem. Asta 1. Doi, cel puțin trebuia să se vină cu o claritate în ceea ce privește cine ar urma să despiteze acele zone care sunt considerate netransparente, care este instrumentul de implementare. Este un proiect populist, de aceea nu poate fi susținut”, a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Prim-ministrul Ion Chicu a reiterat opinia ministrului: „Eu îl consider ca un atac la libertatea presei. Opinia noastră este unanimă. Nu susținem”.

Potrivit notei informative a proiectului de lege propus de deputații PAS, proiectul are drept scop de a asigura transparentizarea listei proprietarilor beneficiari ai furnizorilor privați de servii media și a distribuitorilor de aceste servicii. În acest sens, se propune stabilirea unor interdicții exprese, în urma cărora furnizorii privați de servii media și distribuitorii de aceste servicii „să nu poată avea, în calitate de proprietar-beneficiar, persoane fizice sau juridice rezidente în jurisdicțiile care nu implementează standarde internaționale de transparență.

Autorii au enumerat condițiile care impun votarea acestui proiect de lege și că acesta nu necesită cheltuieli suplimentare din bugetul de stat.

Sergiu Litvinenco nu s-a expus exclusiv pe decizia de azi a Cabinetului de miniștri, dar și-a publicat pe contul de Facebook opinia pe care o are cu referire la situația în care a ajuns presa din țară.

Deocamdată, președintele Igor Dodon nu a venit cu vreo reacție, nici prin Serviciul de presă al Președinției și nici pe contul său oficial de Facebook, așa cum obișnuiește.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile