Logo Realitatea.md

Opoziția atrage atenția că răpirile din Transnistria au loc într-un context electoral. Către Dodon: „Cetățenii RM sunt importanți, nu liderii separatiști”

08 Octombrie 2020, 15:31 // Politica

Opoziția din Parlament este de părere că guvernarea este cea care a tolerat atitudinea Tiraspolului, ceea ce a adus la răpiri de persoane. Platforma DA va înainta o moțiune simplă împotriva activității MAI, iar PAS bănuiește că operațiunea de sechestrare a patru cetățeni, acuzați de transnistreni de spionaj, ar face parte dintr-un scenariu mai mare. S-a venit și cu o adresare către președintele Igor Dodon, care de altfel este candidatul independent susținut de PSRM pentru cursa de obținere a unui nou mandat.

„Este un final logic și tragic al tranzacționării țării la care s-a predat Dodon. Cedările făcute unilateral de acesta s-au soldat cu dezavantaje constante pentru Republica Moldova și, iată, deja avem răpiri de persoane. Niciun cetățean nu se mai poate simți siguranță la el acasă! Încotro mergem? KGB-iștii din Transnistria nu sunt altcineva decât reprezentanți ai structurilor de resort ale Federației Ruse, să nu ne ascundem după deget! Iar Guvernul are o atitudine lejeră incalificabilă. Asistăm la paralizarea totală a organelor speciale ale statului care prin definiție sunt obligate să asigure securitatea RM. Dodon a tranzacționat bucată cu bucată țara în ultimii ani, inclusiv prin federalizarea despre care a vorbit recent Andrei Nastase (большой кулёк) și cele 42 secții de vot care urmează a fi deschise pentru a invada RM. Platforma DA nu va cere explicații inutile de la președintele culioc - există mecanisme parlamentare care trebuie aplicate: trebuie să convocăm biroul permanent al Parlamentului (e suficient să semneze 5 membri ai BP) și în ședința plenară a legislativului să audiem șeful SIS și ministrul de interne”, a declarat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, în cadrul unui briefing de presă susținut la Parlament.

Mai târziu, într-un alt briefing de presă, la fel susținut la Parlament, a ieșit deputatul PAS, Igor Grosu, care participase la ședința Comisiei permanente de securitate națională, apărare și ordine publică, unde responsabili de la MAI, SIS, Procuratura Generală, Biroul de Reintegrare și Ministerul de Externe au raportat informațiile pe care le deține pe subiectul răpirilor.

„Concluziile sunt câteva. Prima este că a avut loc o operațiune planificată, foarte bine gândită de către autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului, cu implicarea nemijlocită a așa-numitului MGB - organ de represiune. Sunt date despre aproximativ unde se află aceste persoane, cum a avut loc procesul de sechestrare și de către cine. Șochează un lucru - că această provocare are loc într-un context electoral. Lucrul acesta în opinia mea nu este întâmplător. Am observat că președintele Igor Dodon a avut un comentariu, nici măcar nu știe că sunt patru cetățeni răpiți. Asta este atitudinea”, a declarat Igor Grosu.

În același timp, a atenționat: „Să urmărim atent dacă nu cumva această operațiune nu face parte dintr-un scenariu mai mare. Foarte mult sperăm că atât autoritățile noastre vor face posibilul pentru a elibera persoanele. Toți cei care au fost implicați trebuie să fie documentați și intentate dosare pe numele lor. Președintelui Dodon, care s-a întreținut atât de deschis cu liderul separatiștilor, Krasnoselski, la Condrița, îi transmitem că cetățenii RM sunt mai importanți și prima responsabilitate, și nu cochetarea cu liderii separatiști, să nu le facă pe plac la solicitările care probabil au parvenit inclusiv la ultima întrevedere”.

Între timp:

Reacția lui Dodon pe Facebook, despre răpirile din Transnistria. Știe doar de două, când, de fapt, patru persoane au dispărut!

Două persoane răpite în Transnistria, eliberate la „solicitarea” lui Dodon. Anunțul așa-zisului minister de externe de la Tiraspol

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1931 0.7076%
USD USD 17.5695 0.5413%
RUB RUB 0.2383 1.1031%
RON RON 4.3455 0.6578%
UAH UAH 0.6315 1.2344%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile