Logo Realitatea.md

Opt persoane, printre care directorul Camerei de Stat pentru Supravegherea Marcării, învinuite într-un dosar, pentru fals cu metale și pietre prețioase

31 Iulie 2020, 11:45 // Societate

Procuratura Anticorupție, de comun cu Inspectoratul Național de Investigații, au efectuat, în cursul zilei de ieri, peste 24 de percheziții în Capitală și la Cahul într-un dosar, inițiat pentru „corupere pasivă”, „corupere activă” și „fals în acte publice”.

Foto Simbol

În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigații a fost documentată activitatea ilicită a mai multor persoane în punerea ilegală în circulație a articolelor din metale și pietre prețioase, în proporții deosebit de mari, introduse ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, în lipsa unor acte de proveniență.

În concret, prin intermediul companiilor gestionate, figuranții ar fi prezentat, în intervalul anilor 2017 – 2020, de mai multe ori una și aceeași factură, dar și alte acte false la „Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării”.

Potrivit celor constatate, în acest fel, bănuiții ar fi urmărit scopul creării aparenței privind proveniența legală a articolelor din metale și pietre prețioase, după care reprezentanții „Camerei de Stat pentru Supravegherea Marcării”, le marcau, iar ulterior erau puse în circuit comercial.

În total, opt persoane figurează în respectiva cauză penală, printre ei: directorul Camerei de Stat pentru Supravegherea Marcării, precum și 7 administratori a cinci companii. Majoritatea din ei au fost deja audiați și recunoscuți în calitate de bănuiți, pe parcursul zilei de astăzi, procurorii urmează să finalizeze audierile tuturor figuranților cu atribuirea statutului procesual corespunzător.

Persoanele sunt cercetate în libertate. Urmărirea penală continuă, iar procurorii urmează să dispună efectuarea mai multor expertize, inclusiv, cu stabilirea cantității și valoarea exactă a articolelor, ilegal marcate și puse în circuit.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.0000%
USD USD 16.6157 0.0000%
RUB RUB 0.2261 0.0000%
RON RON 4.0694 0.0000%
UAH UAH 0.6000 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile