Logo Realitatea.md

Opt persoane, printre care doi studenți din Capitală, încătușate pentru comercializare de droguri pe Internet (VIDEO)

20 Noiembrie 2018, 20:05 // Societate

Activitatea criminală a unui grup de persoane a fost monitorizată timp de 3 luni, după care a fost anihilată de către ofițerii Direcției Antidrog, cu suportul colegilor de la Centrul de Analiză a Informațiilor al Inspectoratul Național de Investigații, ofițerii de urmărire penală a Direcției de Poliție Chișinău și procurorii Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Principal. 

Acesta a pus în aplicare o schemă infracțională de comercializare a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova prin aplicații electronice de comunicare.

În rezultat, au fost reținute opt persoane, cu vârsta cuprinsă între 20 și 25 ani, locuitori ai municipiului Chișinău și raionului Căușeni. Doi dintre ele sunt studenți la o instituție de învățământ superioară din capitală, iar alte două - au mai fost condamnate pentru furt și conducerea în stare de ebrietate a mijlocului de transport.

Unii suspecți camuflau drogurile în spații cu acces public, alții prin intermediul unei aplicații speciale de comunicare propuneau ofertele. Achitarea pentru droguri se solicita să fie efectuată prin intermediul terminalelor electronice de plată.

Astfel, au fost create două magazine online, unde erau plasate informații despre tipurile de droguri și prețurile pentru anumite cantități, metodele de achitare și primire a drogurilor. Doar utilizatorii de încredere erau admiși în aceste grupuri închise, fiind limitat accesul persoanelor terțe.

Cumpărătorul primea rechizitele unui cont electronic de plată unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor. Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul expedia prin aplicația de comunicare electronică administratorului fotografia cu  bonului fiscal.

Apoi, cumpărătorul primea de la organizator un „link”, la accesarea căruia se identifica locul unde erau ascunse drogurile, astfel încât vânzătorul și cumpărătorii de droguri nu se vedeau, iar mesajele acestora erau șterse.

S-a constatat că, în perioada anului 2018, de către acest grup au fost comercializate droguri în sumă de peste 1 300 000 lei, iar în scopul camuflării activității criminale au fost utilizate mai multe conturi bancare precum și portmonee electronice de plată.

În cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliul persoanelor reținute, au fost depistate și ridicate mai multe tipuri de droguri, printre care pastile ecstasy, marijuana, etnobotanice și carduri bancare pe numele diferitor persoane, mijloace bănești, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, cântare electronice, trei arme pneumatice deținute ilegal, dar și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

De asemenea, au fost identificate peste 20 de adrese, locații cu droguri ascunse, iar ca urmare a cercetării la fața locului au fost depistate și ridicate mai multe doze de droguri.

Suspecții au fost reținuți pentru 72 ore, ulterior le-a fost aplicată măsura preventivă sub forma de arest pe un termen de 30 de zile.

Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă închisoare de la 7 la 15 ani. Acțiunile de reținere s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 -0.0383%
USD USD 18.0329 0.2663%
RUB RUB 0.2785 -0.6067%
RON RON 4.2187 0.0166%
UAH UAH 0.6843 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile