Logo Realitatea.md

Oră neobișnuită pentru ședința Guvernului. Chicu: „Avem o explicație...”

10 Septembrie 2020, 20:06 // Societate

Cabinetul de miniștri s-au întrunit în ședință în această seară. Premierul a motivat că este o necesitate de a aviza amendamentele propuse astăzi de Parlament la proiectul de rectificare a bugetului de stat. Chicu speră ca proiectul să fie votat mâine în lectură finală.

Foto: gov.md

„Este necesitatea avizării unor amendamente care au parvenit din Parlament la proiectul rectificării legii bugetului de stat, amendamente legislative legate de suportul agricultorilor și pachetul de legi aprobat în Guvern și discutat azi în prima lectura în contextul programului nou cu FMI.

Desfășurăm acum ședinta Guvernului în speranța că vom aproba avizele respective. Astăzi urmează să fie publicate în monitorul oficial, în speranța că rectificarea bugetului va fi votată mâine în Parlament astfel încât să putem debursa banii pentru diferite acțiuni vizate în aceste amendamente”, a explicat Ion Chicu la începutul ședinței.

Din cele 46 de amendamente, prin care se solicită atât mijloace financiare cât și redistribuirea de alocații și propunerea de modificare a destinației unor mijloace financiare alocate  administrației publice locale, miniștrii au susținut doar 8 amendamente, dintre care 7 integral și 1 amendament parțial. Guvernul nu a fost de acord cu amendamentele care prevăd tăierea bugetului destinat infrastructurii drumurilor.

Guvernul a avizat pozitiv și unele amendamente înaintate de deputați pe pachetul de susținere a agricultorilor. În acest sens, au fost recepționate 11 amendamente, dintre care au fost avizate pozitiv doar acelea, care nu atrag costuri bugetare suplimentare.

În cadrul ședinței de astăzi s-a decis acordarea, în regim prioritar, a dreptului la servicii de reabilitare și recuperare pentru persoanele în vârstă, persoanelor cu dizabilități adulte, persoanele asigurate și veteranii care au pneumofibroze drept consecință ale COVID-19 în primele 9 luni după boală.

Cabinetul de miniștri a aprobat  modelul uniformei și însemnele distinctive a Inspectoratului General de Carabinieri. Uniforma nouă va include un set de elemente noi (stofă, culoare, încălțăminte) și va fi creată după modelul european. Potrivit proiectului, trecerea la uniforma nouă se va efectua după epuizarea stocurilor existente.

A fost aprobat și Conceptul Sistemului informațional automatizat „Registrul electronic al angajaților" care presupune asigurarea evidenței persoanelor angajate în câmpul muncii. Sistemul va capta istoricul raporturilor de muncă și va facilita accesul la date în timp real, contribuind astfel indirect la combaterea fenomenului salariului „în plic” și a muncii nedeclarate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile