Logo Realitatea.md

Ordinul fostei ministre Stamate, anulat în instanță. Dumitru Țîra: „Am demonstrat că legea este mai presus. Acum demisionez”

18 Februarie 2020, 08:56 // Actualitate

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat ordinul Olesei Stamate, emis pe vremea când era ministra Justiției, cu privire la revocarea lui Dumitru Țîra din funcția de membru al Consiliului de Integritate al ANI. Hotărârea a fost pronunțată ieri, iar azi Dumitru Țîra a anunțat că, odată ce a demonstrat că legea este mai presus, demisionează, așa cum a promis public anterior.

Dumitru Țîra a spus că hotărârea instanței a fost una previzibilă, în contextul în care revocarea sa din calitatea de membru al Consiliului de Integritate al ANI din partea societății civile a fost una ilegală, lipsită de motivație și argumentare juridică.

Acesta a adăugat că ține cont de promisiunea făcută publică Olesei Stamate, precum că „a doua zi după câștigarea cauzei, demonstrând că legea este mai presus de interesele politice, individuale sau de grup”, demisionează.

„Fără să aștept din partea dnei Olesea Stamate a scuzelor publice sau cel puțin conștientizarea și asumarea acestei greșeli sau tentative de intimidare”, a punctat Dumitru Țîra, emițând și o declarație în acest sens.

(Click pentru a mări imaginea)

Amintim că Olesea Stamate, când era ministra Justiției, a emis un ordin prin care l-a revocat pe Dumitru Țîra din funcția de membru al Consiliului de Integritate al ANI. Cel din urmă l-a calificat drept unul motivat politic și nemotivat din punct de vedere legal și juridic.

S-a făcut referire la faptul că Dumitru Țîra a candidat pentru funcția de primar general de Chișinău din partea PPEM, iar în Consiliul de Integritate nu poate fi numită vreo persoană care este sau a fost în ultimii doi ani membru al unui partid. Dumitru Țîra a explicat atunci că nu este și nici nu a fost membru al partidului menționat, și că s-a autosuspendat din funcția de membru al Consiliului de Integritate pe parcursul campaniei.

Mai târziu, Dumitru Țîra a contestat în instanță ordinul. Mai întâi, a solicitat suspendarea acestuia pentru a debloca activitatea Consiliului de Integritate, cerere pe care instanța a admis-o. După care, a și fost anulat ordinul în cauză.

Olesea Stamate nu a venit cu vreo reacție deocamdată. În cazul în care va avea o declarație în acest sens, Realitatea.md o va publica într-un articol nou.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)