Logo Realitatea.md

OSCE: Restricțiile impuse în Zona de Securitate de Tiraspol, pentru a stopa răspândirea coronavirusului, ar trebui să fie convenite cu Chișinăul

30 Martie 2020, 20:57 // Politica

Orice restricții privind libertatea de mișcare impuse cu scopul de a stopa răspândirea COVID-19 în Zona de Securitate trebuie să fie temporare și ar trebui să fie convenite în cadrul Comisiei Unificate de Control. Declarația a fost făcută de către Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Moldova, și reprezintă o reacție atât la decizia Tiraspolului de a închide temporar traversarea Zonei de Securitate, cât și la scrisoarea adresată de viceprim-ministra, Cristina Lesnic.

„Misiunea OSCE și eu însumi am monitorizat îndeaproape și am susținut eforturile ambilor reprezentanți politici de a preveni și stopa răspândirea rapidă a coronavirusului, COVID-19, pe ambele maluri. Personalul Misiunii monitorizează constant situația din Zona de Securitate.

Apreciez nivelul înalt de cooperare și schimb de informații pe care cei doi reprezentanți politici l-au menținut între ei și Misiunea OSCE în ultimele săptămâni. A fost imperativ să fie luate măsuri eficiente pentru populația de pe ambele maluri în legătură cu riscurile sociale, umanitare și economice cauzate de criza COVID-19. Acestea fiind spuse, orice restricții privind libertatea de mișcare impuse cu scopul de a stopa răspândirea COVID-19 în Zona de Securitate trebuie să fie temporare și ar trebui să fie convenite în cadrul Comisiei Unificate de Control.

Îi încurajez pe ambii reprezentanți politici să continue colaborarea în spiritul consolidării încrederii pentru a asigura ca oamenii de pe ambele maluri să beneficieze de acces la asistență medicală, medicamente, produse alimentare și alte mărfuri importante. Angajații din domeniul sănătății luptă în prima linie a pandemiei cauzate de coronavirus în interesul oamenilor de pe ambele maluri. Avem o responsabilitate comună să ne asigurăm că personalul medical are suficient sprijin pentru a face față crizei și poate ajunge la locul de muncă fără restricții. Pandemia afectează toată lumea, iar succesul nostru în combaterea ei depinde de sprijinul reciproc.

Îndemn ambele părți să mențină solidaritatea și atitudinea constructivă, răspunzând în același timp la problemele urgente cu care se confruntă oamenii de pe ambele maluri în timpul pandemiei mondiale”, a declarat Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Moldova.

La acest subiect:

În regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență până pe 1 mai

Cristina Lesnic a cerut OSCE să se implice în asigurarea accesului medicilor în localitățile din Zona de Securitate

Ex-viceprim-ministrul pentru Reintegrare critică autoritățile de la Chișinău, pentru că le-au permis transnistrenilor să închidă regiunea din zona de securitate

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile