Logo Realitatea.md

OSCE este gata să ofere asistență Moldovei pentru evaluarea stării tehnice a depozitelor cu muniții din satul Colbasna

10 Septembrie 2019, 13:55 // Actualitate

OSCE ar putea oferi Republicii Moldova consultanță și asistență în efectuarea unor expertize pentru evaluarea stării tehnice a depozitelor cu muniții din satul Colbasna din regiunea transnistreană. Despre acest lucru a anunțat astăzi șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, în cadrul întrevederii cu șeful statului, Igor Dodon.

Oficialii au mai discutat și despre întrunirea participanților la procesul de negocieri în formatul „5+2”, care este preconizată pentru luna octombrie, curent. „Am examinat perspectivele de realizare a „tacticii pașilor mici” și a măsurilor pentru consolidarea încrederii dintre ambele maluri ale Nistrului, până la finele anului curent”, a scris Dodon pe Facebook.

Menționăm că, depozitul militar de la Cobasna a fost creat în anii 1940 în raionul Rîbnița (pe atunci RSS Moldovenească, în prezent regiunea separatistă din Transnistria, Republica Moldova) lângă hotarul cu RSS Ucraineană (acum Ucraina). Cea mai mare parte a munițiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta RDG, Cehoslovacia și alte țări ale lagărului socialist.

În prezent, circa 20 de mii de tone de arme și muniții sunt stocate la acest depozit. O eventuală explozie a acestor muniții, care nu pot fi transportate, ar provoca un dezastru ecologic și uman.

Amintim că, recent, în timpul unei vizite neoficiale la Chișinău, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a declarat șefului statului, Igor Dodon, că Federația Rusă este deschisă să inițieze procesul de utilizare a munițiilor stocate lângă satul Colbasna din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, fiind gata să instaleze echipamentul necesar în acest sens.

Inițiativa, ministrului rus a fost criticată de către mai mulți deputați și experți, menționând că acest lucru ar fi o nouă metodă a Federației Ruse de a-și întări forța în regiunea transnistreană și suplinirea militarilor ruși în Transnistria. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1655 -0.3240%
USD USD 17.6844 -0.1130%
RUB RUB 0.2783 0.0719%
RON RON 4.0185 -0.4188%
UAH UAH 0.7227 -0.1382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile