Logo Realitatea.md

OSCE recomandă depășirea crizei politice prin respectarea Constituției Republicii Moldova și a principiilor democratice

10 Iunie 2019, 07:51 // Politica

OSCE în persoana președintelui în exercițiu al organizației, Miroslav Lajčák, ministru al Afacerilor Externe din Slovacia, a îndemnat forțele politice din Republica Moldova să depășească criza politică prin dialog, acționând în baza respectării Constituției Republicii Moldova și a principiilor democratice ale statului de drept.

„Conducerea OSCE urmărește criza politică din Republica Moldova cu mare îngrijorare. Cetățenii acestei țări au nevoie de o soluție politică pentru actuala criză și pentru asigurarea stabilității în calea europeană”, a punctat Lajčák.

Oficialul a adăugat că dialogul pașnic, democrația și respectarea legii sunt cuvintele-cheie pentru prevenirea escaladării tensiunilor.

Amintim că PSRM și Blocul ACUM au semnat un acord temporar prin care s-au angajat să numească în calitate de speaker al Parlamentului pe socialista Zinaida Greceanîi și în calitate de prim-ministră pe Maia Sandu. Totodată, s-au înțeles să voteze un pachet de legi, dar și să demisioneze funcționari, cum ar fi directorul CNA și directorul SIS.
 
PDM a calificat înțelegerea drept uzurparea puterii de stat, făcând referire la Curtea Constituțională - instanța supremă - care a declarat decretele privind numirea speakerului și prim-ministrei drept neconstituționale. Magistrații constituționali au motivat că termenul-limită de formare a Guvernului a fost 7 iunie 2019.

CITEȘTE ȘI:

UE a luat act de situația de la Chișinău și îndeamnă la calm, și dialog pentru depășirea crizei politice

Ucraina, despre RM: Este importantă prevenirea intervenției externe, care vizează implementarea scenariului rus de federalizare a țării

NATO îndeamnă forțele politice la dialog: Rămânem pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova

OSCE recomandă depășirea crizei politice prin respectarea Constituției Republicii Moldova și a principiilor democratice

Citeste tot despre: Miroslav Lajčák, OSCE
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5269 -0.8762%
USD USD 17.7138 -0.2607%
RUB RUB 0.2759 -0.1809%
RON RON 4.1228 -0.8942%
UAH UAH 0.7143 -0.2374%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile