Logo Realitatea.md

OSCE salută începerea implementării acordului privind înregistrarea mașinilor din stânga Nistrului cu plăcuțe neutre

01 Septembrie 2018, 14:12 // Actualitate

Două birouri de înregistrare a vehiculelor din regiunea transnistreană au fost deschise astăzi, 1 septembrie, în orașele de pe malul stâng, Tiraspol și Râbnița, de către reprezentanții politici în procesul de reglementare transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului. În acest context, Misiunea OSCE în Moldova salută începerea implementării de către părți a acordului privind „plăcuțele de înmatriculare”.

Astfel, proprietarii de mijloace de transport, domiciliați în regiunea transnistreană, pot solicita începând cu 1 septembrie numere de înmatriculare neutre, care le permite circulația în traficul rutier internațional.

Misiunea OSCE în Moldova menționează într-un comunicat de presă că deschiderea birourilor este rezultatul eforturilor și resurselor dedicate de către părți. Dotate cu 30 de oficiali din Moldova și regiunea transnistreană, birourile de înmatriculare a vehiculelor vor emite pentru vehiculele din regiune plăcuțe de înmatriculare moldovenești, cu design neutru, permițând participarea acestora la traficul internațional.

„Laud părțile pentru asumarea și conducerea locală continuă a acestui proces. Colaborarea lor strânsă pentru a remedia aspectele tehnice și practice împreună a fost esențială pentru respectarea acestui termen ambițios, 1 septembrie”, a declarat șeful interimar al Misiunii OSCE în Moldova, Lajos Karakas, după ceremonia de deschidere. Potrivit oficialului, „acest acord și alte acorduri semnate și implementate de către părți contribuie la atingerea stării finale a procesului de reglementare, susținute de toate cele 57 de state participante ale OSCE, deoarece afirmă drepturile care trebuie să existe pe tot teritoriul Moldovei reintegrate și reflectă esența unui statut special pentru Transnistria în cadrul Moldovei”.

Pe 10 septembrie, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, va vizita biroul de înregistrare a vehiculelor din Tiraspol pentru a înmâna primele plăcuțe de înmatriculare cu design neutru.

Înțelegerea privind „plăcuțele de înmatriculare” este a cincea din „pachetul din opt puncte” semnată și implementată de către părți de la sfârșitul anului 2017. Adițional acestui acord, pe 1 august, fermierii moldoveni au recăpătat accesul la terenurile lor din raionul Dubăsari, pentru prima dată din 2014. De asemenea, în acest an părțile au asigurat funcționarea școlilor de pe malul stâng cu predare în grafia latină, au inițiat aplicarea apostilei pe actele de studii universitare din Transnistria, precum și au deschis podul între localitățile Gura Bâcului și Bâcioc.

În prezent, Chișinăul și Tiraspolul sunt în curs de finalizare a pașilor de implementare a acordului privind reintegrarea rețelelor de telecomunicații între cele două maluri. Odată cu soluționarea aspectelor legate de libera circulație, cazurile penale și implementarea acordului în domeniul telecomunicațiilor, părțile vor realiza angajamentul lor documentat în protocolul rundei 5+2 de la Roma din 30 mai – de a finaliza pe deplin „pachetul din opt puncte” până la sfârșitul anului 2018.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile