Logo Realitatea.md

OSCE salută reluarea discuțiilor privind evacuarea munițiilor de la Cobasna și e gata să ofere suportul tehnic și financiar

19 Septembrie 2019, 16:29 // Actualitate

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa salută reluarea dialogului dintre Republica Moldova și Rusia cu privire la retragerea munițiilor și armamentului de la Cobasna și este pregătită să asiste financiar și tehnic acest proces. Despre aceasta a declarat Secretarul General al OSCE, Thomas Greminger, care și-a încheiat astăzi prima sa vizită oficială la Chișinău și Tiraspol.

„OSCE este gata să-și îndeplinească mandatul de a asigura transparența acestui proces și de a coordona asistența financiară și tehnică oferită în acest sens. De asemenea, suntem pregătiți să aducem evaluatori independenți internaționali pentru a verifica starea munițiilor de la Cobasna, dacă acest lucru va fi necesar. Din câte vedeți, avem mandat, avem resurse și expertiză pentru a susține acest proces”, a menționat Thomas Greminger în cadrul unui briefing de totalizare a primei sale vizite în calitate de Secretar General al OSCE în Moldova.

Potrivit lui, OSCE și Președinția în exercițiu slovacă a OSCE sunt alături de misiunea OSCE din Moldova și partenerii săi din formatul „5+2” pentru a susține Chișinul și Tiraspolul în procesul de reglementare. El s-a arătat încrezător că în cursul următoarei reuniuni în formatul „5+2”, organizată la Bratislava în perioada 8-10 octombrie, dar și tradițioanla conferință de la Bavaria, care va avea loc ulterior, „părțile vor consolida realizările existente și vor genera noi acorduri”.

„OSCE va continua să ofere sprijin pntru atingerea reglementării definitive. O asemenea reglementare se bazează pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria”, a mai menționat Secretarul General al OSCE.

În cadrul vizitei de două zile în Republica Moldova, Thomas Greminger a avut la Chișinău mai multe întâlniri cu președintele Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, vicepremierul pentru reintegrare Vasile Șova, secretarul de stat al MAEIE Tatiana Molcean, ministrul Apărării, Pavel Voicu și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. La Tiraspol acesta s-a întâlnit cu liderul nerecunoscut al regiunii Vadim Krasnoselskii și negociatorul șef din stânga Nistrului în procesul de regrlementare transnistrean.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile