Logo Realitatea.md

Pădurarul din Buțeni, demis vara trecută, repus în funcție. Va restitui prejudiciul cauzat - 500 de mii de lei din salariul său de 4 mii de lei - în doar o săptămână

24 Februarie 2020, 12:05 // Societate

Bîrca Ștefan, pădurar la un canton din ocolul silvic Buțeni, raionul Hâncești, care are statut de bănuit pe două cauze penale privind furtul și delapidarea în proporții deosebit de mari a masei lemnoase - proprietate a statului, demis în iulie 2019, când la guvernare era Blocul ACUM a fost repus în funcție la 11 noiembrie 2019, în timpul demiterii Guvernului Sandu. Anunțul a fost făcut de deputatul PPDA, Liviu Vovc, care a și sesizat organele de anchetă pe acest caz.

Foto Simbol

În vara anului trecut, la inițiativa deputatului PPDA, Liviu Vovc, a fost făcută o inspecție la unul din canton din ocolul silvic Buțeni, raionul Hâncești, unde pădurar era, Bîrca Ștefan. În urma acestei verificări au fost depistate tăieri ilicite de pădure, prejudiciul carora ajungea la aproape jumătate de million de lei. Actele au fost remise procuraturii, dar dosarul nici acum nu a ajuns în instanța de judecată. „Sper că Procurorul General se va autosesiza în urma acestei conferințe și va verfica cauza tergiversării dosarului de către Procuratura Hîncești”, a spus astăzi în cadrul unei conferințe de presă Vovc..

Potrivit deputatului, directorul Hâncești Silva l-a repus în funcție pe pădurarul, Bîrca Ștefan, în baza unei tranzacții de mediere extrajudiciară, cu condiția ca pădurarul va restitui prejudiciul comis de el statului. Este vorba de suma de aproape jumătate de milion de lei. Suma urma să fie întoarsă în bugetul statului în doar o săptămână.

NOTĂ: Mediatorii sunt persoane care dețin o licență cu dreptul de a soluționa o problemă între părți și a le oferi o soluție, în ideea ca părţile să nu ajungă în instanţă. Este o posibilitate de soluţiona rapid un litigiu. 

Pe lângă faptul că directorul ÎS Hâncesti Silva a repus în funcție un pădurar care se prezumă că a comis infracțiuni patrimoniale folosindu-se de situația de serviciu, o nedumerire este şi ordinul de concediere, care conform Codului Muncii, poate fi contestat în instanţă maxim în 3 luni de zile de la data când salariatul a aflat despre concedierea sa și o consideră ilegală.

„Observăm că ordinul de concediere a lui Bîrca Ștefan, conform  tranzacției de împăcare semnată la 11 noiembrie 2019, a fost emis la 25 iulie 2019 și respectiv cele 3 luni în care Bîrca a putut contesta concedierea sa, au expirat la 25 octombrie 2019. La 11 noiembrie 2019, atunci când a fost semnată tranzacția de împăcare la biroul de mediere, nu exista niciun litigiu pe rolul instanței de judecată, privind contestarea de către Bîrca Ștefan a ordinului de concediere. Nici pe cale de consecință, chiar dacă directorul Hâncești Silva conştientiza că l-a concediat ilegal pe Bîrca și a decis să semneze o tranzacție de mediere în avans, pentru ca întreprinderea să nu plătească pentru concedierea ilegală în caz că Bîrca va intenta un proces civil, respectivul director nu a avut niciun drept să semneze această tranzacție la 11 noiembrie 2019, deoarece termenul de contestare a concedierii era deja expirat”, a explicat Liviu Vovc.

Astfel, pe acest caz, deputatul spune că există mai multe întrebări referitor

-   De ce s-a recurs la repunere în funcție, dacă termenul de contestare a ordinului de concediere era expirat? De ce s-a repus în funcție o persoană care are statut de bănuit în două cauze penale pornite împotriva sa pe fapte contra patrimoiului statului ?

-  Cum a fost posibil să fie repus în funcție un pădurar care se prezumă că nu a asigurat paza și protecția unei suprafețe împădurite, cauzând un prejudiciu mediului și statului de aproape 0,5 milion de lei?

-    Cum un pădurar cu un salariu de aproximativ 4 000 lei a putut achita timp de o saptămână prejudiciul de 449 212 lei, plus 15 000 lei pentru onorariul mediatorului în urma încheierii tranzacției de împăcare ?  De unde are așa bani un simplu pădurar ?

În baza acestui caz, deputatul PPDA a scris un denunț la care a anexat toate actele confirmative acumulate în ultima lună.

CITEȘTE ȘI:

Ruslan Codreanu solicită premierului să oprească defrișările ilegale din Codrii Orheiului: Pe oră în Moldova se taie circa 3 ha (VIDEO)

Dodon îi amenință pe ministrul Agriculturii și Mediului și directorul Moldsilva cu demiterea, iar pe pădurari cu închisoare

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile