Logo Realitatea.md

Pahopol a anunțat că vrea să-și dea demisia din fruntea CSM: „Vă rog să-mi acceptați cererea”

22 Septembrie 2020, 09:13 // Actualitate
  • „Nu vreau să fiu ostaticul unor decizii... Vă rog să-mi acceptați cererea”.

Anatol Pahopol nu mai vrea să exercite interimatul funcției de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Decizia a fost anunțată în cadrul ședinței tradiționale de marți, 22 septembrie, și vine în contextul declarațiilor publice ale unor colegi din cadrul Consiliului și al sesizării deputatului Platformei DA, Dinu Plîngău, la Curtea Constituțională.

„Ultima săptămâna de două ori au avut loc declarații publice a unor membri CSm care au criticat activitatea mea. Am încercat să discutăm în mod lucrativ, însă după ședințe erau făcute aceste declarații. La începutul lunii, un deputat, domnul Plîngău, a sesizat Curtea Constituțională. Astfel, am ajuns într-o situație riscantă. Nu vreau să devin ostaticul unor decizii. Indiferent de rezultatul examinării sesizării, nu am dreptul moral să exercit interimatul funcției. Vă rog să-mi acceptați cererea de demisie”, a declarat Anatol Pahopol.

Încă președintele interimar al CSM a ieșit din sala plenului, iar restul membrilor au rămas în deliberare pentru a discuta. 

După mai puțin de jumătate de oră de discuții fără camere, membrii au acceptat cererea.

Amintim că, într-adevăr, deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, a sesizat Curtea Constituțională, solicitându-i să verifice constituționalitatea Legii nr. 67 din 21 mai 2020 pentru modificarea articolului III din Legea nr. 193/2019 pentru modificarea unor acte legislative, care prevede, la Articolul I, că articolul III alineatul (4) din Legea nr. 193/2019 se completează cu enunţul: „Până la alegerea de către Adunarea Generală a Judecătorilor a noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, membrii supleanţi aleşi anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor vor suplini funcţiile vacante de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”.

Examinând solicitarea de suspendare, în urma votării s-a înregistrat o paritate de voturi. Din aceste considerente, sesizarea deputatului de suspendare a Legii contestate a fost sistată. Respectiv, Anatol Pahopol putea să continue să exercite interimatul funcției de președinte al CSM.

Anatol Pahopol a devenit membru supleant al CSM, în urma Adunării Generale a Judecătorilor din 2017. Anterior, a fost președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, activând acolo și în calitate de judecător. În mai curent, a preluat șefia interimară a Consiliului, după Dorel Musteață.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile