Logo Realitatea.md

Papa Francisc, ultima zi în România: Șapte episcopi-martiri au fost beatificați la Blaj, unde Sanctitatea Sa a prezidat o Liturghie

02 Iunie 2019, 15:42 // În lume

Papa Francisc a mers azi la Blaj, în ultima zi a vizitei pe care o efectuează în România. Acolo, pe Câmpia Libertății, a oficiat ceremonia de beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri. După aceasta, a prezidat o Liturghie. Suveranul Pontif se va deplasa diseară cu elicopterul de la Blaj la Sibiu, unde va avea loc, pe aeroport, ceremonia de rămas bun. 

Foto: Digi24.ro

Unii dintre cei șapte episcopi beatificaţi astăzi, au murit în închisoare. Alţii, la spital, după ce ani la rând nu primiseră niciun fel de îngrijire medicală. Toţi au fost torturaţi în cele mai sinistre închisori comuniste: Gherla, Dej, Piteşti. Toţi au refuzat să renunţe la credinţă. Astăzi, Papa Francisc a mers la Blaj pentru a le recunoaşte sacrificiul.

Cine sunt cei șapte episcopi-martiri și de ce au fost beatificați

Beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri este punctul culminant al vizitei Papei Francisc în România, iar evenimentul de pe Câmpia Libertăţii din Blaj reprezintă finalul unui proces canonic derulat pe durata a 20 de ani. 

Rude ale celor şapte episcopi-martiri beatificaţi duminică de către Papa Francisc s-au aflat pe Câmpia Libertăţii, alături de zecile de mii de pelerini aşteptaţi la eveniment. Au fost așezați în rândurile de scaune din față.

Și președintele Klaus Iohannis a fost prezent duminică la Blaj la ceremonia de beatificare prezidată de Papa Francisc, potrivit Digi24.

Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Tit Liviu Chinezu și Iuliu Hossu au fost martiri, nu oameni oarecare, și au fost uciși din ură față de credință, de un regim ateu care nu putea tolera nici încrederea lor în voia lui Dumnezeu, nici loialitatea față de Vatican.

La 19 martie 2019, Papa Franisc a autorizat promulgarea decretului privind martiriul Slujitorilor lui Dumnezeu Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, episcopi, uciși „in odium fidei” - „din ură față de credință” - în diferite locuri din România, între anii 1950-1970. Procedura de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi, beatificaţi duminică, s-a derulat pe durata unui sfert de secol. 

Iulian Hossu este episcopul greco-catolic care a citit Declarația Marii Uniri de la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918. A fost prigonit ulterior de comuniști, a făcut pușcărie, a devenit cardinal „in pectore” - adică în clandestinitate - în anul 1969, cu un an înainte să moară. 

Patru dintre episcopi au murit în închisorile din Sighet şi Gherla: Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, respectiv Alexandru Rusu. Mormintele acestora au rămas necunoscute, neputând fi identificate, nici până azi, osemintele lor. Supravieţuitori ai Sighetului, Vasile Aftenie, Ioan Bălan şi Iuliu Hossu au fost îngropaţi, sub supravegherea Securităţii, în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Beatificarea înseamnă pentru Biserica Catolică recunoașterea publică a sfințeniei unei persoane și presupune un întreg proces care poate sa dureze de la câțiva ani la câteva secole. Este o etapă a sanctității.  

Potrivit tradiţiei în astfel de ceremonii, Papei Francisc i se va oferi un relicvar cu moaşte, respectiv obiecte care au aparţinut celor şapte episcopi greco-catolici.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.4897%
USD USD 17.4143 -0.2926%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.4864%
UAH UAH 0.7026 -0.1137%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile