Logo Realitatea.md

Parcări cu plată în Chișinău, după modelul Ungariei. Ce întrebări continuă să stârnească proiectul - VIDEO

19 Aprilie 2017, 16:36 // Societate

Parcări organizate în capitală, însă cu plată. Aceasta propune compania EME Parkleitsystem GmbH care a prezentat astăzi, 19 aprilie, proiectul "Servicii de gestionare a parcărilor controlate cu plată în mun. Chișinău”.

Foto simbol

„97% din locurile din parcare din Ungaria sunt achitate prin telefonul mobil. Budapesta este secționată în sectoare. Budapesta are 23 de consilii raionale, fiecare dintre ele are propriile reguli privind parcările, coordonate de Regulamentul principal. Fiecare sector este ca un oraș. Pentru a parca mașina, municipalitatea locală te taxează. Partea stângă a carosabilului este parcare publică cu plată, pe partea dreaptă - este parcarea privată. Se practică și parcări private în cadrul centrelor comerciale. Clienții noștri achită parcările prin telefonul mobil”, a explicat Zsigmond Bodnar, unul din membrii echipei EME Parkleitsystem GmbH.

Astfel, și în Chișinău, parcările ar putea fi achitate în urma combinării modelului de plată din Viena și Budapesta, iar tichetele de parcare vor avea neapărat coduri unice, pentru a nu putea fi fraudate.

Deși pare un pas important spre modernizare, proiectul continuă să stârnească întrebări din partea societății: de la bugetul de care are nevoie compania pentru a materializa proiectul în cauză până la legalitatea licitației organizate de Primăria municipiului Chișinău.

Discuțiile pot fi urmărite integral mai jos:

Realitatea.md amintește că, săptămâna trecută, consilierii socialiști propuneau crearea unei noi licitații privind parcările cu plată. Potrivit lor, contractul dintre Primăria capitalei și EME Parkleitsystem GmBH a fost semnat pe 3 decembrie 2015, fără dezbateri publice și fără aprobarea Consiliul municipal Chișinău.

Totodată, anterior, activistul Victor Chironda a fost la Viena, dar nu a găsit firma EME Parkleitsystem la adresa indicată în contract și a acuzat că tot ce se învârte în jurul acestui proiect este un jaf la drumul mare. Astăzi, însă, unul din membrii EME Parkleitsystem GmBH a precizat că firma a fost fondată în 2006.

Vezi și:

LOVITURĂ pentru Chirtoacă! CNA a deschis un dosar penal în privința parcărilor cu plată din mun. Chișinău

SCANDALUL parcărilor cu plată! Șeful Direcției Transport confirmă: Compania selectată va gestiona absolut toate parcările din Chișinău

SCANDAL în jurul parcărilor cu plată din Chișinău! O companie străină va percepe bani pentru parcările amenajate din banii BERD. Primăria ratează venituri de miliarde de lei (VIDEO)

VIDEO - "EME Parkleitsystem”, precizări privind parcările cu plată: "Firma a fost creată special pentru proiectul parcărilor la Chișinău și nu o găsiți la adresa stabilită"

(Video) Proiectul parcărilor cu plată din capitală, un jaf la drumul mare! Firma "EME Parkleitsystem" nu se regăsește la adresa indicată la contact


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile