Logo Realitatea.md

Părinții s-au plâns parlamentarilor de crizele care bântuie grădinițele din țară: salarii mizere, angajați insuficienți, lipsa utilajelor (VIDEO)

07 Februarie 2017, 12:14 // Societate

Majoritatea grădinițelor din țară se confruntă practic cu aceleași probleme: salariile mizere, din cauza cărora angajații nu se mențin mult timp la locurile de muncă, în special bucătarii și educatorii, dar și lipsa utilajelor care să permită prepararea bucatelor sănătoase, conform meniurilor întocmite de către specialiști și recomandate de Ministerul Sănătății. Este opinia părinților ai căror copii frecventează instituțiile preșcolare din țară. Aceștia au participat azi la o ședință a Comisiei parlamentare speciale pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ.

Foto simbol

„Când mergem la adunări, ni se spune că la grădinițe, din partea statului, nu se dau bani... Părinții sunt presați să achite taxe în plus, se colectează semnături și se adună aproximativ câte patru lei pe zi, pentru a se adăuga în meniul copiilor produse alimentare în plus, dar, în mare parte se adaugă cașcaval și lapte, ceea ce nu e bine pentru copiii care suferă de pancreatită”, susține Carolina Chirilescu, tânără mamă și reprezentată a Grupului părinților solidari.

Părinții au cerut parlamentarilor majorarea salariilor pentru angajații din instituțiile de învățământ preșcolar și unificarea meniurilor astfel încât, să fie respectate aceleași meniuri, la același preț, în toate grădinițele.

„Meniurile actuale, sunt bune, dar ele nu se respectă. Problema cea mai mare rămâne a fi lipsa fructelor și a legumelor proaspete, iar în loc, copiii sunt hrăniți cu chifle și franzele”, susține Carolina Chirilescu.

O altă mămică, de la Orhei, susține că părinții au așteptat foarte mult meniurile noi, însă când s-a ajuns la etapa implementării lor, s-a văzut că ceva nu merge: „Din meniul pentru zece zile, în opt copiii sunt hrăniți cu budincă, pe care ei nu o mănâncă și vin acasă flămânzi”, spune Aliona Botnaru. 

În același timp, președintele Comisiei parlamentare, deputatul Radu Mudreac susține că în urma verificărilor efectuate ieri la patru grădinițe din municipiul Chișinău s-a constatat o ușoară îmbunătățire a situației. Azi, deputații vor merge și în alte localități din țară pentru a verifica situația din grădinițe, iar ulterior, vor organiza o ședință cu reprezentanții Ministerului Sănătății. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile