Logo Realitatea.md

Parlamentul, susținut de UNICEF a inițiat o serie de consultări publice pe marginea fenomenului „bullying-ului” (VIDEO)

25 Februarie 2020, 16:26 // Societate

Aproximativ 87% din elevii claselor a 6-12 din Republica Moldova sunt afectați de bullying, unii fiind victime, iar alții - agresori sau martori. Acestea sunt datele statistice potrivit unui studiu realizat la această temă.

Cei mai mulți elevi – peste două treimi (75,6%) sunt martori ai bullying-ului. Victimele constituie circa 70% din totalul elevilor care s-au confruntat cu situații de bullying, iar proporția agresorilor este de peste 40 la sută. 

Nu putem vorbi de o educație de calitate, incluzivă, dacă elevii se confruntă cu violența în mediul școlar. Iată de ce actualmente, multe țări din lume sunt interesate în elaborarea unor politici educaționale de prevenire și combatere a bullying-ului, inclusiv a hărțuirii online. Și în țara noastră, Parlamentul împreună cu UNICEF a inițiat o serie de consultări publice pe marginea acestui fenomen, la care vor participa autorități publice centrale și locale, părinți, profesori, și elevi.  

Este o problemă care a deși a existat și până acum, tradițional, este trecută cu vederea, fiind considerată ca nefiind demnă de atenție, adulții invocând argumentul” sunt copii,  lasă-i să se clarifice între ei”.  Se crede în mod eronat că în mediul copiilor totul se întâmplă „în joacă”. 

În realitate, bullying-ul produce probleme emoționale și de comportament care pot continua în viața de adult. „Agresorii sau victimele bullying-ului sunt mai susceptibili la simptomele de depresie și anxietate, au o stimă de sine scăzută, se simt singuri, își pierd interesul pentru școală. Adolescenții care sunt agresori, victime sau martori ai bullying-ului sunt mai predispuși la absenteism, abandon școlar, au rezultate mai slabe la disciplinele școlare,” a spus Desiree Jongsma, Reprezentantă de țară UNICEF în Moldova.

Studiul „Bullying-ul în rândul adolescenților” demonstrează că la capitolul agresiune fizică avem, în Moldova, o situație practic identică tendințelor globale. Potrivit unui raport UNICEF din 2018, fiecare al treilea adolescent de pe glob a admis că a participat la încăierări în mediul școlar și extrașcolar. La fel ca și în întreaga lume, și în Moldova agresiunea fizică dintre elevi a fost raportată de fiecare al treilea elev participant la cercetare.

Unu din cinci elevi (20%) a semnalat că elevii din clasele mai mici se tem de elevii din clasele mai mari. Astfel de situații sunt resimțite într-o măsură mai mare în rândul băieților (unu din patru) și elevilor din mediul rural (unu din patru). Fiecare al 5-lea elev consideră că elevii din familiile sărace sunt mai des hărțuiți de alți elevi.

Comportamentele agresive între elevi sunt prezente și în afara școlii, fiind raportate de fiecare al patrulea respondent (25%).

Fenomenul de bullying este unul complex, și nu există o panacee care ar putea-o soluționa în mod miraculous, peste noapte. Totuși, factorii de decizie trebuie să caute soluții pentru aceste probleme. Acestea sunt concluziile primei runde de consultări publice pe marginea constatărilor studiului Bullying-ul în rândul adolescenților, organizat pe astăzi, pe platforma Comisiei parlamentare, cultură educație cercetare, tineret, sport, mass media și găzduite de Direcția educație, cultură, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău.

La eveniment au participat 200 de persoane, inclusiv reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, societății civile, consiliilor elevilor, părinți, profesori.  

Alte patru consultări publice regionale în zonele sud, nord și centru vor fi organizate în lunile martie și aprilie pe marginea constatărilor studiului Bullying-ul în rândul adolescenților din Republica Moldova.

Citeste tot despre: bullying, consultări, elevi, Parlament, școli, UNICEF
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0693 -0.2282%
USD USD 18.3389 0.9246%
RUB RUB 0.2328 2.3297%
RON RON 4.1569 -0.2136%
UAH UAH 0.6624 2.3328%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
27 mar, 12:16 //

Foto Simbol Examenele pentru clasa a patra au fost anulate. Se discută acest lucru și pentru bacalaureat și cel de finalizare a gimnaziului (VIDEO)

26 mar, 21:21 //

Bugetarii vor sta acasă 9 zile, cu excepția angajaților medicali și a forțelor de ordine. Scopul măsurii aplicate, îndemnul și rugămintea lui Chicu

26 mar, 15:04 //

Foto: realitatea.md Cristina Țărnă, fiica directorului demis al Spitalului Republican, oferă detalii despre acțiunile tatălui ei, în cazul medicilor testați la un laborator privat

27 mar, 09:44 //

Foto: ambulanta.md A murit un medic din cadrul CNAMUP. Femeia era infectată cu coronavirus

27 mar, 19:39 //

Cum un primar de la noi a ajuns subiect în presa din România, după o decizie pe care a luat-o împotriva răspândirii coronavirusului

27 mar, 12:45 //

Constantin Țuțu s-a predat la frontieră. A fost reținut. Va sta în carantină 14 zile

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia